- Feilbehandlet gjennom 20 år

Eldbjørg Pedersen (79) lever med store smerter - sterk kritikk av Hammerfest sykehus.

Eldbjørg Pedersen

Eldbjørg Pedersen.

Foto: Jon-Are Nilsen / NRK

Gjennom over tjue år har Eldbjørg Pedersen i Hammerfest kjempet for å bli trodd på av helsevesenet i Finnmark.

Pedersen lever med svært sterke smerter etter flere feilbehandlinger ved Hammerfest sykehus.

Familien har valgt å la NRK få fullt innsyn i legepapirene, som blant annet viser at Pedersen blir nektet medisiner som hun selv mener hun trenger for å bli kvitt smertene.

Ønsker et verdig liv

Eldbjørg Pedersen i Hammerfest forteller historien sin langsomt og omhyggelig. Kroppen hennes verker, og det er lett å se at det er vondt å snakke, sitte og å konsentrere seg.

- Det jeg ønsker er å få et litt mer verdig liv. Jeg ønsker meg mindre smerter slik at jeg kan føle at jeg lever, den stunden jeg har igjen.

Sykdomshistorien hennes er lang og komplisert og strekker seg tilbake til midten av 80-tallet. Det hele toppet seg etter operasjon av halebeinet i 2001 og 2002, der det viste seg at inngrepet ikke var anerkjent som behandlingsmetode, og legen som gjorde inngrepet ikke hadde lov til å operere på den måten.

Hammerfest sykehus

Hammerfest sykehus.

Foto: NRK

Kasteball

Gjennom en omfattende skriftlig dokumentasjon NRK har hatt tilgang til mener Pedersen å kunne føre beviser på at leger tidvis ikke lytter til henne, leser journalen hennes eller er villig til å gi henne medikamenter hun selv mener vil hjelpe.

Familien har i årevis følt seg som en kasteball i helsevesnet, sier ektemannen, Ivar Pedersen:

- Eldbjørg og andre i hennes situasjon kommer ikke gjennom rekken med organiserte helsearbeidere.

- Har ikke tatt ansvar

Det er sønnen Stein Ivar Pedersen som har ført saken for moren de siste årene.

- Helsevesenet lokalt, og Helse Finnmark er mer redd for at det skal komme for dage at de har svikta. Og det er klart at også leger kan ta feil som alle andre, men i vårt tilfelle har de ikke tatt ansvaret for det, og hjulpet henne på best mulig måte.

Vi legger til at ledelsen ved sykehuset i Hammerfest nå undersøker hva som har skjedd i saken, men at de ikke har vært tilgjengelig for kommentar utover det.