Hopp til innhold

Zwart på filmbefaring i Troms: – En ekstrem overlevelseshistorie

De første scenene til den nye filmen om kommandosoldaten Jan Baalsrud blir spilt inn i Troms til våren. Før helga kom endelig de siste kronene på plass.

Regissør Harald Zwart på befaring i Målselv.

Regissør Harald Zwart er foreløpig svært fornøyd med FilmCamp sine fasiliteter.

– Det er en ekstrem overlevelseshistorie. Det er vel lurt at våre barn og vi selv minner oss på hva våre forfedre gikk gjennom for at vi skal kunne leve i den freden vi er i nå, sier regissør Harald Zwart.

Jan Baalsrud i 1955

Krigshelten Jan Baalsrud. Fotografiet er tatt i Oslo i 1955. Baalsrud var utdannet instrumentmaker før krigen, og drev etter krigen import av matematiske instrumenter.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Tirsdag var han i fjellområdet Mauken i Indre Troms der Oskal-siidaen har beiteområdet. Zwart var på befaring for filmen som skal hete «Den 12. mann».

Til våren kan de første opptakene til den nye filmen om krigshelten Jan Baalsrud bli gjort her.

– Fascinerer meg

Historien om krigshelten startet i 1943 da Baalsrud og 11 andre kommandosoldater fra Shetland ble satt i land i Nord-Troms for å sprenge flyplassen på Bardufoss.

Men de blir angitt, og Baalsrud er den eneste som overlever og flykter mot Sverige. Med hjelp av lokalbefolkning og etter hvert flyttsamer, klarer han det. Strabasene ble filmatisert i 1957, og filmen «Ni liv» med Arne Skouen som regissør ble nominert til Oscar.

Nå vil den norske Hollywoodregissøren Harald Zwart lage en litt annen film om Baalsrud.

– Jeg er opptatt av karakterhistorien, overlevelsesinstinktet og hvordan mennesker hjelper hverandre i slike situasjoner. Det er det som fascinerer meg, sier Zwart.

Svein Andersen, filmfaglig ansvarlig i FilmCamp i Målselv.

Tirsdag var Harald Zwart på befaring i fjellområdet Mauken i Indre Troms.

1000 reinsdyr

FilmCamp i Målselv er inne med fem millioner kroner i Baalsrudfilmen.

– Dette er en historie som mange regissører gjerne ville gjort på nytt igjen, men som Harald har fått til og laget et bra manus på. Pluss at de fokuserer også på hvordan tyskerne agerte i denne filmen, som man ikke gjorde så mye i «Ni Liv», sier filmfaglig ansvarlig Svein Andersen.

Etter tidligere avslag i Norsk filminstitutt fikk «Den 12. mann» før helga endelig klarsignal for 15 millioner i støtte. Andersen opplever det som en anerkjennelse.

Harald Zwart og rein i Troms

– Det er ikke hver dag vi kan si at vi trenger 1000 rein og får til svar at det kan ordnes, sier regissør Harald Zwart.

Foto: Arild Moe / NRK

– Dette er kanskje den største filmen vi har gjort, med et budsjett på rundt 70 millioner kroner. Det er en flott eksponering av historien om Jan Baalsrud, men også av at vi fått opp en industri. Vi har FilmCamp og nå kommer de store filmene til Nord-Norge.

Regissør Harald Zwart er foreløpig svært fornøyd med FilmCamp sine fasiliteter.

– Her er det nok ressurser å ta av og vi får god hjelp av samene. Det er ikke hver dag vi kan si at vi trenger 1000 rein og får til svar at det kan ordnes, sier regissør Harald Zwart.

Se spesialsoldatene Ronny Bratli og Rune Gjeldnes gjenoppleve den utrolige flukthistorien til Jan Baalsrud gjennom Nord-Troms:

Spesialsoldatene Ronny Bratli og Rune Gjeldnes gjenopplever den utrolige flukthistorien til Jan Baalsrud gjennom Nord-Troms. Etter krigen ble Linge-soldaten verdenskjent gjennom boka og filmen Ni Liv. Flukten starter i Toftefjord når et tysk krigsskip angriper fiskeskøyta med sabotasjegruppa. Rune og Ronny må gjennom de samme iskalde prøvelsene som Baalsrud såvidt overlevde. (1:5)

Flere nyheter fra Troms og Finnmark