Yousef hadde ikke penger til få familien til Harstad – da tok Jon affære

17 år gamle Yousef hadde ikke penger til å betale for at familien sin skulle reise til Norge da familiegjenforeningssøknaden ble innvilget. Da startet Jon Bjerkan innsamlingsaksjon.

Jon Bjerkan
Foto: Privat

Jon Bjerkan er ansatt ved Harstad voksenopplæring, og det var via jobben han møtte den 17 år gamle Syriske flyktningen.

– Han er en elev på voksenopplæringen. Moren og søsknene er i Tyrkia, der de har ventet på at søknaden for familiegjenforening skulle behandles, sier Bjerkan.

Det var Harstad Tidende som først skrev om saken.

Hadde ikke penger

Yousef fikk nylig søknaden for innvilget, men 17-åringen hadde ikke penger til å betale for familiens reise. Det er slik at det er personen som er i Norge som må betale for familiens reise.

– Jeg ble litt overrasket over at han måtte betale alt selv. Det er et stort ansvar for en 17-åring å skulle ta ansvar for en helt familie. Andre som får familiegjenforening er ofte voksne. Da visste jeg at det ville bli ekstra vanskelig for han å få ordnet noe.

Rørte ved farshjertet

Jon Bjerkan har selv tre sønner, der den yngste er 18 år, det førte til at han ble ekstra følelsesmessig engasjert.

– Det var nok farshjertet som gjorde seg bemerket. Det blir så nært når man har barn på samme alder, man tenker på hvordan det hadde vært hvis det var min egen sønn som var i en slik situasjon, sier han.

Overveldende respons

I løpet av den siste uka har Jon Bjerkan tenkt på hvordan han kunne hjelpe Yousef, og på om han skulle gå via Facebook for å starte en kronerulling for å hjelpe Yousef. Lørdag morgen la han ut et innlegg på Facebook hvor han oppfordret venner til å hjelpe til med å bidra med penger.

– Jeg ønsket å hjelpe Yousef, og tenkte at det var sikkert andre som også ønsket å gjøre det hvis man bare spurte. Responsen etter at jeg la ut innlegget var veldig god. Det plinget inn hele dagen, og det tok bare fem minutter før de første pengene kom inn. Bare etter fem minutter hadde ei jeg kjenner gitt 300 kroner, og noen minutter etter det igjen kom det mer penger, forteller Bjerkan.

Blir rørt

Søndag kveld var det kommet inn 14 000 kroner, flybillettene for familien koster minst 15 000 kroner.

– Det er helt fantastisk at så mange ønsker å stille opp for noen andre. Jeg blir veldig rørt, sier Bjerkan.

Jon Bjerkan forteller at Yousef er utrolig glad for givergleden.

– Han er veldig glad for at folk er så snille, nå skal vi få familien til Harstad, sier Jon Bjerkan.