NRK Meny
Normal

Kan gresk yoghurt produseres i Norge?

Det spørsmålet stiller meieriselskapet Synnøve Finden konkurrenten Tine Meierier. Mens de får sin greske yoghurt produsert i Hellas, lager Tine sin i Finnmark.

Yoghurtkonflikt
Foto: Arnstein Jensen / NRK

Det er ikke mye som minner om middelhavsstemning på utsiden av Tine Meieriet Tana. Likevel er det her inne Tine produserer det de markedsfører som gresk yoghurt.

– Vi har en filtreringsteknologi som gjør at vi får produsert det som er tradisjonell gresk yoghurt. Den blir kremete og fyldig ved at konsentrerer opp fett og proteiner i melka, sier meierisjef ved Tine Meieriet Tana, Eirin Beate Utsi, til NRK.

350 tusen beger av forskjellig slag i uka produseres ved anlegget i Tana, skriver Aftenposten som først meldte saken.

Kan gresk youghurt produseres i Norge? 
Det spørsmålet stiller meieriselskapet Synnøve Finden konkurrenten Tine Meierier. 
Mens de får sin greske yoghurt produsert i Hellas, lager Tine sin i Finnmark.

– De villeder forbrukerne

Konkurrenten Synnøve Finden får sin yoghurt laget i Hellas, de reagerer på at Tine kaller sin yoghurt for gresk.

– Vi mener at de gir inntrykk av at den yoghurten er produsert i Hellas, mens den faktisk er produsert i Norge. Vi mener det er å villede forbrukerne, Konsernsjef ved Synnøve Finden, Lars Tretteteig til NRK.

– Vi mener bestemt at gresk yoghurt heller viser til en varebetegnelse, i stedet for at forbrukerne ser på det som et opprinnelsessted. Vi føler at vi produserer det forbrukerne forventer, sier Utsi.

Eirin Beate Utsi

Meierisjef ved Tine Meieriet Tana, Eirin Beate Utsi.

Foto: Arnstein Jensen / NRK

Og mens mer yoghurt venter på å få reise sørover, så venter konkurrenten på svaret fra Tine før de bestemmer seg for hvordan de tar saken videre.