Karoline Pettersen

Karoline Pettersen fra Harstad har store mål med kroppen sin

Foto: Martin Mortensen / NRK

Når kroppen blir en ekstrem livsstil

Bikini til 8000 kroner og 15 kilos vektøkning etter konkurranse. Karoline har erfart at bodyfitness kan gå på helsa løs, men likevel fortsetter hun å presse seg til det ekstreme.

Kledd i grå joggebukse og svart treningsjakke, er Karoline Pettersen (23), i ferd med å forberede dagens frokost, som alltid består av havregrynsgrøt, i ulike varianter.

– Jeg er glad i havregryn, og det er utrolig mye man kan tilsette for å piffe den opp, forklarer hun, mens hun heller en dose saft i grøten.

Ungjenta fra Sørvik, ei lita bygd 20 kilometer sør for Harstad, må gå på diett for å kunne klare sine mål. Nemlig å gå til topps i NM i bodyfitness til høsten, for deretter å kunne delta i VM.

Spiser mye

Akkurat nå spiser hun 2400 kalorier om dagen, noe som er normalt for et voksent menneske på rundt 70 kilo, som holder seg i normal aktivitet.

Men for Karoline, som trener mer enn de fleste, er det en slankekur.

– Jeg trener fast fem ganger i uka, tre ganger ben og to ganger overkropp. Hver økt tar rundt en og en halv time. Da bruker jeg flere kalorier enn det jeg spiser.

Karoline Pettersen forbereder seg til NM i bodyfitness.

– Mentalt ble jeg litt sprø

Det begynner å haste for bodyfitness-utøveren som skal kjempe om gullet i NM. Datoen er ikke fastsatt, men stevnet vil bli arrangert i september/oktober.

– Å bygge seg opp mot et stevne tar tid, rundt åtte måneder. Jeg hadde egentlig tenkt å være med på Sandefjord Open i slutten av mars, men det går ikke. Da må jeg ta av seks til åtte kilo i løpet av en måned. Når man konkurrerer skal man ikke ha fett på kroppen, og det vil bli for tøft både fysisk og mentalt.

Karoline Pettersen

Slik så hun ut dag hun gikk til topps i Loaded cup i Danmark

Foto: Privat

Debuten gikk det veldig bra, men nesten på helsa løs, forklarer hun, mellom en munnfull havregrøt. Det endte med en sølvmedalje i Sandefjord Open for utøvere til og med 163 cm, mens hun gikk helt til topps i Loaded cup i Danmark i juniorklassen. Men forberedelsene startet litt for sent, dermed måtte inntaket av kalorier settes på et minimum i innspurten.

– Man kan si jeg ble utslitt, musklene fikk problemer med å restituere seg. Normalt går det en dag til man er klar for å trene samme muskelmasse, men etter hvert slet jeg etter en uke. Mentalt ble jeg også litt sprø. Hvis noen snakket litt hardt til meg, kunne det ende med at jeg gikk hjem og gråt.

Da konkurransen var over kastet hun seg over matfatet, og fettet som var trent bort kom fort tilbake.

– Det er helt sykt, jeg spiste alt jeg kom over av mat og snop. Jeg la på meg 15 kilo i løpet av en måned.

Rask karriere

Karoline har ikke holdt på lenge med sporten, hun var ikke i gang før desember 2014. Det hele startet med at hun flyttet til Trondheim uten å ha noe spesielt å ta seg til på fritiden. Hun ble med ei venninne på et fitness-show, og dermed var hun solgt.

– Jeg syns bare det var helt rått. Der og da bestemte jeg meg for at dette skulle bli hobbyen min.

Karoline

Da hadde Karoline trent styrke målbevisst et år, nå skulle det trenes enda mer. Men dette er ikke noe man klarer alene, skal man drive denne idretten må man ha en trener.

– Jeg klarte opptaksprøven ved Kaliber gym, og fikk Arve Kristoffersen som konkurransetrener. Uten han hadde det ikke vært mulig å nå så langt.

Karoline har ikke mange venner som trener. Hun er den eneste i venneflokken, så når det gjelder å snakke om trening, kosthold og kropp, kan hun ikke snakke så mye med vennene sine om det.

– Ingen av vennene mine har noen særlig interesse av dette, men de støtter meg selvfølgelig. Skal jeg snakke trening og kosthold, må jeg holde meg til andre som driver med det samme, da kan vi skravle i timevis, smiler hun.

Krystallbikini til 8000 kroner

Konkurranseutstyret består stort sett av en bikini, eller suite, som utøverne betegner den. Dette er ikke noe som kjøpes på Cubus. Den er skreddersydd, og dandert med Swarovskikrystaller, satt på for hånd, noe som betyr at den er svindyr.

Den første Karoline kjøpte kostet 8000 kroner.

– Nå har jeg bestilt en som er mye billigere, til bare 6.500 kroner. Men de er altså skreddersydd, og det er skikkelig kvalitet, sier hun.

Karoline Pettersen i Harstad trener

Karoline er blitt godt vant til å posere

Blir kroppsfiksert

Hun innrømmer at det blir mye kroppsfiksering. Det handler om å posere, men hun er ikke med på at dette gir feil signal til ungdommen.

– Når det handler om kropp, er det naturlig at man blir kroppsfiksert. Man ser jo hele tiden på seg selv, og blir veldig oppmerksom på sine svakheter. Det som gjelder er store skuldre, bred rygg, og store lår. For å si det enkelt, skal kroppen ha en x-form. Jeg er sikker på at alle som driver idrett på topplan er opptatt av dette. Tror du ikke Petter Northug passer på hva han spiser og hvor mye han veier, spør hun retorisk.

Kan du gå forbi et speil uten å posere?

Karoline Pettersen

Karoline trener fem ganger i uken

Foto: Martin Mortensen / NRK

– Jeg klarer det, så vidt, men når jeg er på trening blir det mye «flexing» i speilene mellom hver øvelse.

Den unge bodyfitnessutøveren mener folk kan velge selv hva de velger å ta inn over seg, og syns det er mye verre med dem som skal bli modelltynn.

– Vi er nødt til å spise mye og sunt for å kunne bygge muskler, mens de som skal bli modeller spiser lite og trener mye. Vi må passe på å få inn alt av næringsstoffer for at musklene skal kunne bygge seg opp på best mulig måte. Hvis man ikke doper seg da, noe jeg tar sterkt avstand fra. Hvor mye dop er det i denne idretten det vet jeg ikke, men det er utrolig lett å se om noen bruker dop. Jentene som bruker steroider får fort mannlige trekk.

– Kan være uheldig

Om denne type hardkjør mot kroppen er skadelig er omdiskutert, men fagansvarlig for ernæring i Olympiatoppen Nord-Norge, Kristin Brinchmann Lundestad, er kritisk.

– Jeg kan ikke uttale meg om Karoline, men generelt kan det å presse kroppen så mye ned i vekt og minske fettprosenten på så kort tid, være uheldig både for den fysiske og psykiske helsa, sier hun.

Kristin Brinchman Lundestad

Fagansvarlig for ernæring i Olympiatoppen Nord-Norge, Kristin Brinchman Lundestad, advarer mot ekstreme dietter kombinert med trening

Foto: Trond A. Isaksen

Hun sier jenter må ha en viss fettprosent for å kunne menstruere, og at for lavt energiinntak i kombinasjon med mye trening, kan føre til at kvinnelige utøvere mister menstruasjonen. Hvis dette vedvarer, kan det påvirke hormonbalansen og skjelettet negativt, ved at man taper benmasse. I tillegg kan immunforsvaret svekkes, og man øker risikoen for skader, mangelsykdommer og mage-tarm problemer. Muskelveksten påvirkes og kroppen restituerer seg heller ikke like godt. Depresjon, økt irritabilitet og nedstemthet kan også være et resultat av lav energitilgjengelighet.

Brinchmann Lundestad, sier videre at denne typen idrett, regnes som et høyrisikomiljø når det kommer til spiseforstyrrelser. Det er mye fokus på diett, kropp og utseende i denne idretten. For noen kan det bidra til å skape et anstrengt forhold til mat og vekt.

Ikke alle takler slike stenge dietter like bra psykisk, sier Kristin Brinchmann Lundestad.

– Det er særlig diettene som utøverne går på i konkurranseperiodene som kan være ekstreme, og for noen kan det nok være vanskelig å komme tilbake til et normalt kosthold utenom konkurransene.

Stolte foreldre

Mens Karoline skraper siste rest av frokosten av grøtskåla, kommer mor Heidi Davidsen inn, hun legger ikke skjul på at hun er stolt av datteren, men det har ikke alltid vært slik.

– Til å begynne med var jeg skeptisk til at datteren min skulle posere i minimalt med klær fra en scene, jeg syntes det var for mye kroppsfokus og at det så veldig egoistisk ut. Men nå er også jeg helfrelst, og følger vi med på sporten og vi heier på datteren vår.

Satsingen på fitness-sporten betyr også at Karoline har bestemt seg for sin framtidige yrkeskarriere. I dag jobber hun på en av Rema-butikkene i byen, men målet er klart.

– Jeg tar opp noen fag fra videregående, etter det skal jeg studere ernæring. Men først av alt skal jeg til Los Angeles for å utdanne meg til personlig trener.

Karoline Pettersen og Heidi Danielsen

Mamma Heidi Danielsen er stolt, og heier på datteren

Foto: Martin Mortensen / NRK