Vurderer flere søksmål på grunn av dobbel husleie

Jon Bautz må fortsatt slite med dobbel husleie, ettersom huset hans ligger i et skredfarlig området. Han håpet å få erstatning fra staten, men det er ikke like enkelt.

Jon Bautz foran huset sitt i Longyearbyen

Jon Bautz foran boligen sin som han ikke får bo i hvis det blir varsler rasfare.

Foto: Marcus Krogtoft / NRK

– Hadde dette vært på fastlandet, ville Bautz kunne fått penger fra naturskadefondet. På Svalbard faller han mellom mange stoler, sier advokat Henrik A. Jensen.

Han representerer Jon Bautz, som har havnet i en litt uvanlig situasjon. Hver måned må han betale 38.000 kroner i husleie. Årsaken er at Bautz og familien hans eier et hus som ligger i et skredutsatt område av Longyearbyen.

På grunn av skredfaren kan ikke Bautz og familien bo der hele året, og de må derfor leie en bolig som står klar når evakueringsordren kommer.

– Dette er den fineste beliggenheta i hele Longyearbyen, sa Bautz da NRK besøkte han i det rødmalte huset, nesten midt i sentrum av Longyearbyen, tidligere i år.

Han håpet på at staten kunne betale erstatning for bolighus i Longyearbyen som bare kan brukes seks måneder i året. Men de ber lokalstyret i Longyearbyen om å søke om penger til dette i statsbudsjettet for 2019.

Vurderer flere søksmål

Taksten på huset til Jon Bauts er på over fire millioner kroner. Nå er boligen nærmest verdiløs. Forsikringsselskapet peker på at snøskredet som gikk i området tidligere i år ikke skadet huset. Derfor får ikke Bautz dekket noe fra det.

Advokat Henrik A. Jensen synes situasjonen er uholdbar.

– Brevet fra staten gjør at han må søke om penger, det tar veldig lang tid, sier Jensen.

I mellomtida varsler Jensen søksmål mot flere parter: Store Norske som fester bort eiendommen, personen som solgte boligen til Bautz, og mot DNB forsikring.

Henvist til statsbudsjettet for 2019

Hege Walør Fagertun

Administrasjonssjef Hege Walør Fagertun mener staten må sette av penger i revidert nasjonalbudsjett.

Foto: Arild Moe / NRK

Administrasjonssjefen i Longyearbyen lokalstyre, Hege Walør Fagertun, er skuffet over svaret fra Justisdepartementet nylig. Lokalstyret har ikke mulighet til å hjelpe Bautz med økonomisk støtte.

Fagertun mener staten allerede i revidert nasjonalbudsjett må sette av penger til formålet.