Hopp til innhold

Vurderer å sette ut feller for å finne «Pus»

Lene Zahl Johnsen har gjort nesten alt hun kan for å finne «Pus». Når vinteren nærmer seg vurderer hun litt mer drastiske metoder for å redde kattens liv.

Lene Zahl Johnsen

Lene Zahl Johnsen og katten «Pus». Lene håper å finne katten før det blir for kaldt.

Foto: Privat

– Nå har hun vært ute i syv uker, og det har hun egentlig ikke forutsetninger for å klare.

Det er lenge siden «Pus» forsvant fra Lene Zahl Johnsen. Etter 450 Facebook-delinger, mange tips og kilometervis med leting, er katten fortsatt borte. Nå som høsten har gjort sitt inntog, er Johnsen bekymret.

Pus på rømmen

Katten «Pus» har vært lenge på rømmen.

Foto: Privat

– Folk skjønner at noe er i veien når en hund streifer rundt uten eier, men med katter er det verre. Det jeg har ønsket, er at folk legger litt bedre merke til de kattene som går rundt, sier hun.

Flere i samme situasjon

Johnsen er ikke alene om å savne en katt nå som høsten er i gang.

– Det er katter som er på villspor nå som trenger å komme seg inn nå som det begynner å bli kaldt. Jeg har inntrykk av at det er ganske mange som er i samme situasjon som meg.

– Katter tåler ikke kulda

Hos Dyrebeskyttelsen Norge Tromsø kjenner de til problemet.

– Kattene klarer seg ikke ute selv i kulda, selv om mange tror det. Hvis de klarer seg, får de gjerne frostskader, sier leder av kattegruppa Hege Gausdal Foshaug.

Dyrebeskyttelsen skriver på sine hjemmesider at de årlig tar inn 5 500 hjemløse dyr på landsbasis. Av disse er 87 prosent katter. Foshaug skryter av folk i Tromsø som hun mener er flinke til å melde ifra om de ser katter som streifer. De får inn katter fra hele fylket og vel så det – og tidvis er de temmelig medtatte.

ID-merking er det første de leter etter.

– De som kommer inn til oss blir gjenforent med eier dersom de har dette, sier Foshaug.

Katten Agos

Dyrebeskyttelsen fikk inn katten «Agos», som bar preg av å ha gått ute i lengre tid.

Foto: Dyrebeskyttelsen

Hun oppfordrer katteeierne til å både kastrere og ID-merke sine katter.

– Det er ikke så dyrt heller. Det er langt dyrere å behandle ei katt som har vært ute og slåss eller blitt skadd i kulden. Det kan også spare dyret for ganske mye lidelse, sier Foshaug.

Vurderer å sette ut felle

Lene Zahl Johnsen har gjort mye for å finne igjen «Pus». Hun har fulgt oppfordringen og ID-merket katten, nå vurderer hun å låne en felle for å finne rasekatten igjen.

– Om man klarer å sirkle inn området hvor hun er, så går det an å sette ut en felle med mat. Da faller en lem ned, det kan være veldig effektivt om man vet hvor hun er.

Nå håper hun i det lengste at katten kommer hjem.

– Hun liker veldig godt å være ute, men er ikke så vant til det, sier Johnsen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark