NRK Meny
Normal

Kvinne (19) løy om voldtekt, og ble avslørt av sex-video

Den nå 20 år gamle jenta forklarte seg falskt om at hun hadde blitt voldtatt på et hotell i Tromsø. Men så ble hun avslørt av en sexvideo fra hotellrommet.

Tinghuset

Jenta stod tiltalt for falsk forklaring i Nord-Troms tingrett.

Foto: Petter Strøm / NRK

Om morgenen 15. desember i fjor oppsøkte kvinna politiet og anmeldte en voldtekt som skulle ha skjedd på et hotell i Tromsø like før, skriver avisa ITromsø.

I politiforklaringene fortalte hun at en 47 år gammel mann hadde tvunget seg til samleie med henne, og i tillegg brukt vold mot henne.

Innrømmet falsk forklaring

Også i senere politiavhør holdt kvinna på forklaringa. Ikke engang da politiet i mars i år la frem mistanken om at hun snakket usant, innrømmet hun sannheten.

For historien har i ettertid vist seg å være oppspinn, og i retten tirsdag, hvor hun stod tiltalt for falsk forklaring, erkjente kvinna straffskyld.

– Det var aldri snakk om voldtekt, sa hun i retten.

Frivillig sex

Noe av det som nå har felt jenta er et mobilvideo-opptak fra hotellrommet. Opptaket viser ifølge etterforskerne at det dreide seg om frivillig sex.

Heller ikke hotellets overvåkningskamera viste noe som kunne underbygge jenta forklaringer om voldsbruk.

Den påfølgende legesjekken avdekket heller ikke spor som vitnet om samleie eller vold.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Gøril Lund

Aktor Gøril Lund mener kvinna må straffes med seks måneders fengsel.

Foto: Liv Pedersen / NRK

– Var i tvangsforhold

Mye av hendelsesforløpet er ifølge kvinna borte for henne, og årsaken til at kvinna forklarte seg feilaktig skal være at hun trodde hun hadde blitt voldtatt.

I retten fortalte hun at hun at nylig hadde klart å komme seg ut av et samboerforhold hvor hun ble utsatt for tvang, skriver avisa.

– Jeg var nedbrutt, redd og alene etter så lenge i et tvangsforhold. Jeg var både fysisk og psykisk nedbrutt og helt avmagret, forklarte kvinna i retten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– Må i fengsel

Politiadvokat Gøril Lund er ikke i tvil om at hun burde straffes med fengsel.

– Tiltalte har formelt hatt mulighet til å fortelle sannheten fire ganger. Hennes innrømmelse i retten kommer for sent, sa Lund i retten, og la ned påstand om seks måneders fengsel, og 50 000 kroner i erstatning til 47-åringen.

Kvinnens advokat, Helen Jenssen, ba om full frifinnelse, og mener at jentas tilstand må vektlegges.

– Kvinna var utsatt for langvarig undertrykkelse fra en annen mann. Hun var dermed et lett offer for seg selv og omstendighetene, sa Jenssen i retten.

Beruset og deprimert

Helen Jenssen

Advokat Helen Jenssen.

Foto: Advokatfirmaet Bakke

Til NRK sier Jenssen at hennes klient trådte feil fordi hun ikke klarte å omsette sine følelser og den tilstanden hun var i til ei riktig forklaring.

– Det er forskjell på å be om hjelp fordi man har vært med på noe man ikke ønsket å være med på, og det å si til politiet at det har skjedd noe som ikke har skjedd. Der har min klient trådt feil, sier Jenssen til NRK.

Jenssen sa også i retten at det må tas hensyn til kvinnas alder, og at 47-åringen burde forstått at jenta var beruset og deprimert, og dermed unnlatt å være med henne den aktuelle kvelden.

– Ville hjelpe jenta

Høyesterett har satt sju måneder fengselsstraff som utgangspunkt for straffeutmåling i saker hvor man er tiltalt for falsk voldtektsanmeldelse.

Det er riktig av aktor å be om kortere fengselsstraff i denne saka, siden min klient har samarbeidet med retten for å begrense bevisføringen i retten, sier Jenssen til NRK.

Den 47 år gamle mannen sa i sin forklaring i retten at han bare ville hjelpe jenta, som han hevder å ha funnet forfrosset i et busskur i sentrum midt på natta.

– Lettet

– Hun fortalte at hun ikke hadde noe sted å gå, og jeg ville bare hjelpe henne, sa han i retten tirsdag.

Han innrømmet at de hadde sex, men ikke samleie.

– Da jeg nektet samleie, ble hun forbannet og gikk, sa han i retten.

Til ITromsø sier mannen at han er lettet nå som kvinna har innrømmet at hun forklarte seg falskt.