Hopp til innhold

Viste helleristninger i nytt lys

Alta museum inviterte til vandring for å vise fram de flere tusen år gamle ristningene i berget. Og folk som var med på turen ble bergtatt.

Mørkevandring Alta

Arkeolog Heidi Johansen ved Alta museum bruker en stor lampe for å vise hvordan helleristningene vises i lampelyset når det er mørkt.

Foto: Marte Lindi

Det var en nesten magisk ramme rundt kveldsvandringen på helleristningene i Alta torsdag. Hit har museet invitert folk til en vandring i mørket. Utstyrt med lommelykter ledes gruppen med nysgjerrige folk på plankestien langs bergene, for å vise fram en viktig del av Altas historie.

– Her er sniken, en søt liten kar som kanskje ser ut som han sitter og sniker seg inn på en elg, forteller arkeolog Heidi Johansen ved Alta museum om figuren sniken, som er på det eldste helleristningsfeltet i Hjemmeluft i Alta.

Mørkevandring

Mørket ligger som et teppe rundt gruppen som var med på vandringen langs helleristningene i Alta torsdag kveld.

Foto: Marte Lindi

Først må skosålene sjekkes for småstein, for å unngå å få riper i helleristningene. Så tar vandrerne forsiktige steget utpå berget. De lyser med lyktene for å se hvor de trør. Der lysstrålene treffer vises rødmalte helleristninger. Men når kun arkeolog Johansens store lampe settes nedpå berget og lyser bortover, da avdekkes de umalte ristningene.

Ungene som er med på vandringa lar seg fange inn av det spennende som avdekkes av lykta i mørket.

– Det er artig – litt vanskelig å se, men når vi lyser med lykta på skrå, så lyser det i hakkene i fjellet, sier Marie Pedersen Kleemann, som var på vandringa sammen med mamma Carola Kleemann og resten av familien deres.

Mørkevandring Alta

Marie Pedersen Kleemann, Jenny Mill Westgaard-Konst følger spent med og stiller spørsmål underveis på kveldsvandring på helleristningene ved Alta museum.

Foto: Marte Lindi

Mamma Carola leste om vandringa på Facebook, og sier at det ikke bare var ungene som synes dette var spennende.

– Det har vært kjempeinteressant, kanskje særlig for oss voksne. Jeg likte særlig godt det eldste feltet med mange forskjellige figurer. Noen hadde staver med elghoder, og en liten mann som var syk husker jeg godt.

Nettopp det å få vist hva som fins på bergene rundt i Alta, er en av årsakene til at museet har startet med sånne vandringer, forteller arkeologen Heidi Johansen.

– Det er for å vise folk på en annen måte enn det vi vanligvis ser. Dette er noe helt annet, og ungene som kommer ser figurer som vi ikke legger merke til i det daglige.Det er artig, sier Johansen.

Helleristninger Alta

Magisk stemning under kveldsvandring på helleristningene ved Alta museum.

Foto: Marte Lindi

Flere nyheter fra Troms og Finnmark