NRK Meny
Normal

Viser krigen i bilder

Han lever og ånder for andre verdenskrig. Og nå er Roger Albrigtsen klar med en ny krigsbok. Denne gangen en samling bilder fra hele landet

Roger Albrigtsen

Roger Albrigtsen har samlet bilder fra andre verdenskrig og laget bildebok.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

– Det er naturlig å komme med en ny krigsbok nå. I 2014 markeres den totale utslettelse av Finnmark med den brente jords taktikk og tvangsevakuering. Det er viktig å ikke glemme. Yngre generasjoner trenger å få informasjon om hva som hendte under krigen, og et bilde sier som kjent mer enn tusen ord, sier mannen som nylig ga ut boka "Det siste brevet". En krigsbok bygd på hendelser med utgangspunkt i Porsanger, der ofotingen Albrigtsen i dag bor. Men nå er det krigsår i bilder det handler om.

Hammerfest brenner

Fra brenningen av Hammerfest. Foto fra boka.

Krig og hverdag

Boka inneholder drøyt 200 bilder fra hele landet.

– Det er en samling bilder som viser både krigens brutalitet og hverdagslivet. Også en del bilder fra fangeleirer. Mange av disse bildene har aldri vært vist før, forteller forfatteren.

Albrigtsen har også fått tak i bilder fra tyske soldaters album.

– Boka er vel et resultat av at mange har etterlyst en billedbok. Det fins mange bøker, men få bøker som viser både hverdag og krigshandlinger gjennom tyske soldaters og nordmenns øyne, sier han.

Tyske soldater

Tyske soldater i kamp ved Bagn i Gudbrandsdalen. Bildet er tatt av en tysk fotograf. Foto fra boka.

Fangleire

Flere av bildene i boka er sterke skildringer fra fangeleire.

– Behandlingen av krigsfanger et tema man ikke har berørt så mye tidligere, forteller Albrigtsen.

Han forklarer at han ønsker at boka både skal skildre denne grusomme siden av krigen, i tillegg til både krigshandlinger og hverdagsliv i løpet av de fem lange krigsårene.

– Hvordan har du samlet disse bildene?


– Jeg har samlet bilder selv og i tillegg har jeg et fantastisk nettverk av medhjelpere med sterk interesse for at historiene og, ikke minst, bildene skal bli kjent, forklarer han.

Roger Albrigtsens første bok fra andre verdenskrig var historien om Sepals-basene, de norske etterretningsbasene som var etablert på svensk side av grensen.

Albrigtsens glødende interesse for andre verdenskrig har og resultert i at han har etablert en bitte liten bokhandel i Porsanger, der han selger både egne og andres bøker fra krigsårene.