NRK Meny
Normal

Viser fram 60 års soldathistorie i nytt galleri: – Det har vært et puslespill

Historien til Brigaden i Nord-Norge er nå framstilt i bilder, i et eget galleri. Det er en historie som flere hundre tusen norske soldater har et nært forhold til.

Historien til Brigaden i Nord-Norge er nå framstilt i bilder, i et eget galleri. Det er en historie som flere hundre tusen norske soldater har et nært forhold til.

– Det er viktig for enhver avdeling og alle soldater å se at vi er en del av en historisk linje og tradisjon, sier Eldar Berli, sjef for Brigade Nord.

Brigade Nords 60-årige historie blir framstilt i et galleri med 60 forstørrede fotografi. Torsdag ettermiddag var det offisiell åpning i Istindportalen i Heggelia.

– Litt av poenget var å få presentert Brigade Nord, alt fra soldater på kasernen en lørdagskveld til internasjonale operasjoner, sier Bjørnar Nicolaisen.

– Soldater trenger historie

Nicolaisen er pensjonert offiser og generalsekretær i brigadeveteranforbundet. Det er han som har arbeidet med bildegalleriet, som har en kostnad på nærmere 50.000 kroner.

– Jeg har fått litt fra private, fra forskjellige kanter i Forsvaret og museer. Det har vært litt av et puslespill å få alle disse brikkene på plass, forteller Bjørnar Nicolaisen til NRK.

Morten Fosland som er brigadesersjant i Brigade Nord har en lang slektslinje i Hæren. Farfaren var på Setermoen på 1900-tallet og faren var brigadesjef.

– Soldater trenger historie og å se hva som har vært før. De trenger også en anerkjennelse for hva de er for samfunnet. Det er veldig fint at folk får se hvordan soldatene egentlig ser ut når de gjør jobben sin, i stedet for en upersonlig notis i avisen, sier Fosland.

Brigade Nord sin historie på galleri

Et av mange bilder som blir vist fram i galleriet om Hæren på Bardufoss.

Foto: Arild Moe / NRK

Ønsker flere bilder fra felttoget i nord

Bjørnar Nicolaisen i brigadeveteranforbundet er fornøyd med galleriet, men det er også noe han savner.

– Jeg kunne gjerne tenkt meg flere bilder fra felttoget her i nord. Det kommer fram litt etter litt, men på den tiden var det ikke lov å fotografere og det var vanskelig å få tak i utstyr.

Sjef for Brigade Nord, Eldar Berli, har et bilde han vil trekke fram.

– Dette er en kopi av originalordren håndskrevet av major Hyldmo som var sjef for den norske bataljonen som gjenerobret Narvik i 1940, sier Berli.

Brigade Nord sin historie på galleri

Kopien av originalordren fra major Hyldmo er brigadesjef Eldar Berli sin favoritt på galleriet.

Foto: Arild Moe / NRK