NRK Meny
Normal

Vinterstengt lenge før snøen kom

Den nasjonale turistveien øst på Varangerhalvøya er for lengst vinterstengt, selv om det knapt er snø på bakken.

Den nasjonale turistveien øst på Varangerhalvøya er allerede vinterstengt, selv om det nesten ikke er snø på bakken.
Hytteeierne er fortvilt over at naturperlen er utilgjengelig den beste tida på høsten.

Hytteeiere i området er fortvilt over at naturperlene på veien ut mot Hamningberg er utilgjengelig i mange uker om høsten.

– Jeg lurer på hva de tenker med, de som har stengt veien. Vi bor Finnmark. Skal vi stenge på grunn av et lite snøfall og avskjære hyttefolket fra å komme på hytta? Her er det 70-80 hytter og hus som nå blir stående ubrukt et par måneder, sier Morten Wilhelmsen, som selv har hytte i Persfjord.

Ikke en krone til brøyting

Den første snøen som kom midt i oktober tinte nokså fort. Deretter var veien helt bar fram til torsdag denne uka. Da kom det et lett snødryss.

Men selv om veien har vært kjørbar, valgte Vegvesenet å stenge den for sikkerhets skyld allerede 22. oktober. De har nemlig ingen beredskap for å strø eller brøyte ved behov.

– Det er veldig skiftende på denne tida. Du kan ha snø og glatt føre den ene dagen. Så kan det komme mildvær så det tiner og fryser på til kvelden igjen. Det er ustabilt i overgangsperioden, sier Marit Slungård, som er byggeleder i Vegvesenet.

– Jeg skjønner godt at det er frustrerende for hytteeierne, men det er ingen ting som tilsier at vi kommer til å endre rutinene. Det ligger ikke penger inne til vinterdrift av denne veien. Den kommer til å være vinterstengt slik den har vært i alle år, sier Slungård.

Nasjonal turistvei

Hyttefeltene ut mot Hamningberg er tilgjengelig med snøskuter når snøen først har lagt seg. At det ikke er mulig å brøyte vekk de første lette snødryssene, provoserer hyttefolket.

De får heller ingen drahjelp av at veien har status som nasjonal turistvei:

– Jeg så så senest i gå noen tyske biler som ville denne veien for å se naturen i høstprakt. De går glipp av den opplevelsen - dessverre, sier Wilhelmsen.

Han mener brukerne av veien burde få anledning til å bruke sunn fornuft og kjøre når det er forsvarlig, samtidig som Vegvesenet stiller med en viss beredskap.

– Hvis det meldes stiv kuling og snø, drar ikke folk på hytta. Det har med liv og helse å gjøre, og folk tenker jo, de også.

Forbi bommen

Tidligere var veien stengt med et enkelt skilt, og da var det mange som tok seg friheter og kjørte forbi. Nå har det kommet en solid bom. Ferske hjulspor i snøen viser at noen likevel finner krokveier i terrenget og tar seg forbi bommen.

– Det er et lovbrudd. Når vi har stengt veien, er det ikke lov å kjøre på den lenger. Det er selvfølgelig sikkerheten som veier tyngst, sier Slungård.