NRK Meny
Normal

Vind og snø gir skredfare

De polare lavtrykkene som er ventet mellom Lofoten og Tromsø bringer med seg snøbyger og skredfare.

Video Snøskred

Nysnøen vil mange steder legge seg på glatt skare eller et svakt lag av overflaterim og feste seg dårlig til underlaget.

Foto: Nyhetsspiller

Det er ventet kraftig pålandsvind og snøbyger i deler av Nord-Norge første og andre juledag. Det er særlig kystområdene mellom Senja/Troms og sørover til Lofoten som er utsatt, men også lenger inn i landet vil de merke uværet, skriver Snøskredvarslingen ved Norges vassdrags- og energidirektoratet torsdag.

– Dette vil føre til betydelig snøskredfare og krevende forhold, sier vaktleder Solveig Kosberg i Snøskredvarslingen. «Betydelig» er nest høyeste grad på snøskredfareskalaen.

Nysnøen vil mange steder legge seg på glatt skare eller et svakt lag av overflaterim og feste seg dårlig til underlaget. Leområder hvor vinden legger fra seg mye snø vil være spesielt utsatt. Flere naturlig utløste skred kan forventes, og skiløpere kan forvente å løse ut skred i de utsatte områdene.

– Det blir neppe det store turværet, så vi anbefaler folk å nyte julegavene og julematen. For dem som må ut og lufte seg, anbefaler vi folk å holde seg unna terreng som er brattere enn 30 grader og i tillegg holde god avstand til bratte fjellsider hvor skred kan løsne av seg selv, understreker Kosberg.