– Vis hensyn ved elgpåkjørsler

Viltnemnda advarer mot elg, og ber om at folk tar hensyn når de kjører forbi ulykkessteder.

Elgpåkjørsel Målselv

På mandag var to biler involvert i en kollisjon med en elg på E6 i Målselv. Bilene fikk store materielle skader, og elgen måtte avlives.

Foto: Viltnemda Målselv

Januar er den verste måneden for elgpåkjørsel her i landet, og i januar hadde Viltnemda i Målselv mer enn 20 utrykninger til elgpåkjørsler.

Også i Sør-Troms har det vært mye elg langs veiene.

– Antallet påkjørsler vi rykket ut til i Målselv i januar var ganske normalt, men vi hadde håpet på en nedgang med tanke på uttakene vi har gjort de siste årene. Alt tyder imidlertid på at det er like mange elg som før som kommer inn i Målselv vintertid, sier Tor Eriksen, leder for ettersøkskorpset og nestleder i Viltnemda i Målselv.

– Vis hensyn ved påkjørsler

Ikke alle viser hensyn etter en elgpåkjørsel, og det så Eriksen senest mandag, da to biler krasjet i en elg på E6 i Målselv.

– Dette ble en særdeles krevende situasjon for ettersøkskorpset og de involverte, og runnen var at en del sjåfører ikke tok hensyn til ulykken. Særlig vogntog holdt en for høy hastighet forbi ulykkesstedet. For ettertida kommer politiet til å bistå oss når vi rykker ut til elgpåkjørsler på sterkt trafikkerte veier, sier han.

Eriksen vil komme med en oppfordring.

– Når det skjer en påkjørsel, og det er varsellys og folk i veibanen med varselklær – senk hastigheten. I det siste har vi hatt flere nestenulykker med flere tunge kjøretøy som ikke tar hensyn til at det er hindringer i veibanen.

Ifølge Eriksen kunne gårsdagens ulykke raskt blitt en front mot front-kollisjon. Bilene fikk store materielle skader, og elgkua som ble påkjørt døde i veibanen. Eriksen mener at var flaks at ingen kom til skade i hendelsen.

Eriksen folk om å følge med like mye i veikanten som i veibanen nå for tida.

– I mørketida er utfordringen at det er vanskelig å se elgen når man møter biler og har på nærlysene. Henvend dere til politiets operasjonssentral dersom dere havner i en situasjon der en elg er påkjørt. Ring 02800, de kaller ut oss i Viltnemda til alle døgnets tider.

Søker etter mat

I Målselv trekker elgen primært inn til Lenvik, Balsfjorden og Tamokdalen.

– Hvorfor er det så mye elg langs veiene nå?

– En del av forklaringa er at elgen har et trekkmønster som gjør at den ofte søke inn fra kysten mot innlandet på vinterstid. Dette er for å få tak i mer rogn, osp og selje, som er veldig viktige næringskilder for elgen, forklarer Eriksen.

Noen setter kanskje de mange elgpåkjørselen i sammenheng med at det jaktes for lite på elgen, men det avviser han.

– Det jaktes knallhardt i hele Troms. Alle kommunene her har økt avskytingen, men spørsmålet er om det er tilstrekkelig. Det å forvalte elgstammen er krevende, i og med at elgen trekker vekk fra sine opprinnelige kommuner på vinteren, sier Eriksen.