NRK Meny
Normal

Vil se på raske tiltak på dødsveien

Statens vegvesen fremskynder arbeidet med å bedre trafikksikkerheten på E8 gjennom Lavangsdalen, der fem personer i går omkom.

Dødsulykke i Lavangsdalen i Troms

Fem person omkom og 59 ble sendt til sykehus etter ulykken på E8 i Lavangsdalen fredag ettermiddag.

Foto: NRK

Regionvegsjef Torbjørn Naimak i Statens vegvesen sier de er i gang med et omfattende arbeid for å bedre trafikksikkerheten på E8 gjennom Lavangsdalen.

En av etterkrigstidens verste ulykker

Fem personer omkom og 59 personer ble sendt til sykehus etter nok en møteulykke i går ettermiddag. Tre av de som ble sendt til sykehuset i Tromsø, er nå operert. Ulykken er en av de verste ulykkene etter krigen.

Torbjørn Naimak

Torbjørn Naimak i Statens vegvesen.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

Ulykken skjedde på E8 mellom Nordkjosbotn og Tromsø. E8 er en norsk stamvei som går mellom Tromsø og grensen mot Finland ved Kilpisjärvi. I løpet av de ti siste årene har 21 personer omkommet i ulykker på E8 mellom Nordkjosbotn og Tromsø, ifølge foreningen Nei til frontkollisjoner.

Møteulykker utgjør 35 prosent av alle dødsulykkene på norske veier, ifølge Trygg trafikk. Helsepersonell, foreninger og politikere krever nå tiltak for å bedre trafikksikkerheten på E8 gjennom Lavangsdalen.

Ser på raske løsninger på ulykkesveien

– Midtskiller er det sikreste tiltaket, sier regionvegsjef Naimak til NRK. Vegvesenet er i gang med å vurdere tiltak som kan hjelpe på veisituasjonen. Men å bygge midtdelere tar tid, og Naimak ønsker raskere løsninger.

– Vi må også se på mulighetene for andre og mer kortsiktige tiltak som kan gjennomføres, sier Naimak.

Slike tiltak kan være skilting, varsling om at dette er et ulykkespunkt, redusere hastigheten og kontroller langs veien.

– Men siden det er en så lang problemstrekning må vi vurdere mer omfattende tiltak, som for eksempel midtdelere, sier Naimak.

Skal ha gjennomgangen klar snart

I Statens vegvesens statistikk har det med gårsdagens ulykke omkommet 19 personer på strekningen de åtte siste årene. Mange spør seg derfor om hvorfor det ikke er satt i gang tiltak tidligere.

Dødsulykke i Lavangsdalen i Troms

Redningsarbeider ved ulykkesstedet i Lavangsdalen.

Foto: NRK

– Etter den siste ulykken vi hadde, da det omkom to personer på strekningen i høst, så satte vi i gang et trafikksikkerhetsrevisjonsarbeid på hele strekningen, der man ser på årsakssammenhengene i ulykkene og hva vi slags tiltak vi kan sette inn, sier Naimak.

Om arbeidet går for sakte, sier Naimak:

– Det er alltid et ønske at ting skjer raskere. Den første vurderingen, den ekstra gjennomgangen vi gjør her nå, den skal vi ha klar i løpet av kort tid - det vil si nå på nyåret.

Havarikommisjonen sendt til Lavangsdalen

Samferdselsdepartementet, med det øverste ansvaret for sikkerheten på norske veier, henviser til Statens vegvesen og Havarikommisjonen for kommentarer om ulykkesstrekningen.

Havarikommisjonen sendte lørdag morgen tre personer til Tromsø for å se nærmere på ulykkesstedet.

Kommisjonen skal bruke helgen på å finne ut hva som skjedde, for så å konkludere med hvilke tiltak som kan gjøres på veistrekningen.

Veien ble i dag stengt i perioder på 20 minutter frem til kl 14, slik av Havarikommisjonen kunne undersøke ulykkesstedet i dagslys, opplyser Statens vegvesen.