NRK Meny
Normal

Vil satse på transport i nord

Den russiske statsministeren Dimitrij Medvedev var full av lovord om samarbeidet i nord da han møtte en rekke statsledere og ministere i Finnmark i dag.

Første rekke fra venstre: Islands statssminister Sigmundur Gunnlaugsson, Russlands Statsminister Dmitrij Medvedev, statsminister Jens Stoltenberg, Finlands statsminister Jyrki Katainen. Bakre rekke: Anne Rybalova, Danmarks utenriksminister Villy Sovndal, sveriges utenriksminister Carl Bildt, Siim Kallas, Sven Erik Ôsterberg og Lars-Anders Baer.

Første rekke fra venstre: Islands statssminister Sigmundur Gunnlaugsson, Russlands Statsminister Dmitrij Medvedev, statsminister Jens Stoltenberg, Finlands statsminister Jyrki Katainen.

På en pressekonferanse i Kirkenes var det spesielt utviklingen av nordområdene han trakk fram som en viktig satning for russerne.

Åpningen av Nordøstpassasjen for skipstrafikk har vært et viktig tema de siste årene. Også den russiske statsministeren understreket dette.

– Via den nordlige sjøruten ble det bare for noen år siden fraktet 300.000 tonn gods. Om noen år vil dette tallet være oppe i fire millioner tonn. Men 10 millioner tonn årlig vil være et normalt mål slik vi ser det, sa han.

Satser på transport - men ikke for folk flest

Nordøstpassasjen

Nordøstpassasjen blir mer og mer brukt.

Foto: Grafikk: Lene Sæter / NRK

Antall skip som seiler den nordlige sjørute og Nordøstpassasjen har økt. I 2010 var det fire skip, i 2011 34 og i 2012 var det 46 skip som hadde seilt gjennom, 25 østover og 21 vestover.

Leder av Barents ungdomsråd, Anna Rybalova, stilte på pressekonferansen spørsmål om hvorfor det var så vanskelig å reise på kryss av grensene i nord.

– Hvorfor er det slik at vi må reise via hovedstedene i våre respektive land, når vi skal reise til våre naboer i nord? Det er ikke miljøvennlig. Kommunikasjon mellom stedene i nord er viktig, også ut fra et miljøperspektiv, sa hun.

Medvedev

Russlands statsminister Dmitrij Medvedev ankommer ved Pikevannet ved Boris Gleb. Her møttes de nordiske ministrene og den russiske statsministeren til middag før toppmøtet i Kirkenes tirsdag.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Økonomisk samarbeid

Den russiske statsministeren mente også at det måtte komme på plass et økonomisk samarbeid mellom de landene i regionen.

– Hvis vi skal få en skikkelig utvikling i Barentsregionen så har vi foreslått å etablere et finansielt verktøy. Vi diskuterte dette grundig i rådet i går. Vi har ikke kommet fram til hvilken form dette skal ha, men jeg tror finansinstitusjon som er en blanding av statlig og privat kapital vil være nyttig.

Statsminister Jens Stoltenberg støttet opp om dette.

– Vi må øke det økonomiske samarbeidet. Skal vi utvinne ressursene så må det satses på infrastruktur og transport.

Mineraler og miljø

Flere har vært svært opptatt av å utvinne ressursene i nord i større grad. Sveriges utenriksminister, Carl Bildt, mente at utviklingen av mineralnæringen er det som kommer til å bli det store i Barentsregionen.

Miljøbevegelsen har vært til stede i Kirkenes for å demonstrere over den manglende interessen for miljøspørsmålene i nord.

Utenriksminister i Danmark, Willy Sømndal, mener at verdens øyner nå er rettet mot barentsregionen og at miljøproblemene er den viktigste oppgaven framover.

Til det svarte den russiske statsministeren:

– Å gjøre noe med miljøproblemene er noe av det vanskeligst vi må forholde oss til. Vi må i framtida balansere, slik at vi ikke ødelegger mer enn nødvendig.