NRK Meny
Normal

Satser på kortreiste grønnsaker i nord

Også nordlendinger vil ha kort vei fra jord til bord. Nå slår produsenter i Midt-Troms seg sammen for å masseprodusere grønnsaker.

Georg Hegestad og Kristin Sørensen ser på blader i åkeren

Georg Hegestad og Kristin Sørensen undersøker blader i åkeren.

Foto: Carina Hanssen

– Vi må utnytte det potensialet som ligger her, sier Kristin Sørensen i Tromspotet.

Det har lenge vært for variabel og for liten grønnsakproduksjon i Nord-Norge. Hvis du drar til din lokale butikk, er grønnsakene du finner i disken mest sannsynlig fra sør i Norge.

Dette har Senjabedriften Tromspotet på Silsand tenkt å gjøre noe med. De har i samarbeid med Art Nord og produsentorganisasjon Ottar, startet et prøveprosjekt for å kunne dyrke mer grønnsaker i Midt-Troms.

– Lokalproduserte grønnsaker har vært mangelvare i nord, sier Sørensen.

Men Sørensen mener at det er mulig å satse på grønnsakproduksjon i nord.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Åkrer på Lunegorg gård

På Luneborg i Målselv kommune ligger gården til Georg Hegestad. Han er en av 9 grønnsakprodusenter som er med på et prøveprosjekt for å kunne tilby folk i Midt-Troms kortreiste grønnsaker. Han produserer Målselvnepe.

Foto: Carina Hanssen

Mulig å satse i nord

På Luneborg i Målselv kommune, finner vi gården til Georg Hegestad. Han er en av ni grønnsakprodusenter som er med på et prøveprosjekt for å kunne tilby folk i Midt-Troms kortreist grønnsaker. Han produserer Målselvnepe og synes det er flott at det satses på det.

– Å drive med grønnsakproduksjon i Nord-Norge krever ikke veldig store arealer for at det skal gi igjen økonomisk. Men det krever at du er interessert i det og kan ofre litt, sier Hegestad.

Kristin Sørensen i Tromspotet mener også at det er mulig å satse på grønnsakproduksjon i Nord-Norge.

– Det som er ønsket nå, er å satse såpass stort slik at vi får en stabil leveranse på grønnsaker. Det er sådd litt over 100 dekar i Midt-Tromsregionen, sier Sørensen.

Hun forteller også at det er en sprøere smak på grønnsakene her i nord, delvis takket være midnattssolen.

Stor nyhet

Hegestad med tomt måleglass for nedbør

Det er lite nedbør å se i måleglasset til Hegestad

Foto: Carina Hanssen

Kjøkkensjef Rita Slettum på Senjastua er glad for å høre om prosjektet. For henne er det en stor nyhet at grønnsakproduksjonen i nord er på vei oppover.

– For oss er det supert at de begynner å produsere produkter vi kan dra nytte av. Vår profil retter seg mot kortreist mat, så dette er gode nyheter, sier Slettum.

Utenom målselvnepe er produksjonen på gulrot og kålrot også i gang i år. Grønnsakene vil være å finne i butikk allerede fra midten av august.

Det har vært en knallsommer i Nord-Norge med mye fint vær. Hegestad håper på litt nedbør i august, for det hadde vært det beste for smaken på målselvnepe.

– Målselvnepen liker mye nedbør før den høstes, da blir den saftig og god, sier Hegestad.

Nepe fra Målselv holdt frem

Målselvnepa trenger mye nedbør før den høstes for å bli så fin som mulig.

Foto: carina Hanssen