– Vi må utnytte det potensialet som ligger her, sier Kristin Sørensen i Tromspotet.
Det har lenge vært for variabel og for liten grønnsakproduksjon i Nord-Norge. Hvis du drar til din lokale butikk, er grønnsakene du finner i disken mest sannsynlig fra sør i Norge.
Dette har Senjabedriften Tromspotet på Silsand tenkt å gjøre noe med. De har i samarbeid med Art Nord og produsentorganisasjon Ottar, startet et prøveprosjekt for å kunne dyrke mer grønnsaker i Midt-Troms.
– Lokalproduserte grønnsaker har vært mangelvare i nord, sier Sørensen.
Men Sørensen mener at det er mulig å satse på grønnsakproduksjon i nord.
- Les også:
- Les mer:
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Mulig å satse i nord
På Luneborg i Målselv kommune, finner vi gården til Georg Hegestad. Han er en av ni grønnsakprodusenter som er med på et prøveprosjekt for å kunne tilby folk i Midt-Troms kortreist grønnsaker. Han produserer Målselvnepe og synes det er flott at det satses på det.
– Å drive med grønnsakproduksjon i Nord-Norge krever ikke veldig store arealer for at det skal gi igjen økonomisk. Men det krever at du er interessert i det og kan ofre litt, sier Hegestad.
- Les også:
- Les mer:
Kristin Sørensen i Tromspotet mener også at det er mulig å satse på grønnsakproduksjon i Nord-Norge.
– Det som er ønsket nå, er å satse såpass stort slik at vi får en stabil leveranse på grønnsaker. Det er sådd litt over 100 dekar i Midt-Tromsregionen, sier Sørensen.
Hun forteller også at det er en sprøere smak på grønnsakene her i nord, delvis takket være midnattssolen.
Stor nyhet
Kjøkkensjef Rita Slettum på Senjastua er glad for å høre om prosjektet. For henne er det en stor nyhet at grønnsakproduksjonen i nord er på vei oppover.
– For oss er det supert at de begynner å produsere produkter vi kan dra nytte av. Vår profil retter seg mot kortreist mat, så dette er gode nyheter, sier Slettum.
Utenom målselvnepe er produksjonen på gulrot og kålrot også i gang i år. Grønnsakene vil være å finne i butikk allerede fra midten av august.
Det har vært en knallsommer i Nord-Norge med mye fint vær. Hegestad håper på litt nedbør i august, for det hadde vært det beste for smaken på målselvnepe.
– Målselvnepen liker mye nedbør før den høstes, da blir den saftig og god, sier Hegestad.