NRK Meny
Normal

Vil lese minst mulig om tiltalen

Viljar Hanssen er tilbake i hverdagen etter at han ble hardt skadd på Utøya. Han ønsker å bruke minst mulig tid på terrortiltalen og medieoppstyret som følger med den.

Viljar Hanssen

Viljar Hanssen vil være hjemme på Svalbard under rettssaken. I bakgrunnen står snøskuteren som han mye heller vil bruke tiden på,

Foto: Torill Ustad Stav / NRK

– Utover at jeg skal ned en dag og vitne, noe jeg selvfølgelig gruer meg til, har jeg ikke tenkt å følge rettssaken. Jeg skal være på Svalbard, drive med lokalpolitikk, kjøre snøskuter og bruke tiden sammen med venner, sier Viljar Hanssen (18).


I dag klokka 12 ble tiltalen mot Anders Behring Breivik offentliggjort. Viljar er en av de skadde som blir nevnt ved navn i tiltalen. Til tross for dette har han ikke lyst til å lese hele tiltalen og sette seg inn i alle detaljene.

– Jeg har fått vite hovedtrekkene, det er alt jeg trenger. Nå skal jeg heller bruke tiden på å glede meg til middagen jeg skal ha med Jonas Gahr Støre som besøker Longyearbyen i kveld, sier Viljar.

– Alle burde navngis

Han sier at han er takknemlig for at han kan stole på rettsvesenet i Norge, og at det også er en grunn til at han ikke vil sette seg inn i tiltalen.

Den første reaksjonen til 18-åringen da kjennelsen var nevnt, er at han synes det er synd at ikke alle som var på Utøya blir nevnt i tiltalen.

– Den opplevelsen og det som skjedde er så forferdelig jævlig at alle burde vært nevnt. Det burde ikke vært forskjell på de som ble skadd og ikke. Hadde dette vært en vanlig rettssak ville alle ofre blitt nevnt, sier Viljar.

Vil ikke følge med i media

Han er glad for at Behring Breivik tiltales både for terror og overlagt drap, men synes det er rart at han betegnes som psykotisk, og dermed ikke strafferettslig tilregnelig.

– Det er spesielt at han skal ha vært psykotisk hele livet. Men samtidig har han nå blitt gjort til en gal mann som uttaler seg. Det er jo det han ville minst av alt. Han vil uansett bli sperret inne resten av livet, mener Viljar.

Han kommer til å følge minst mulig med i mediedekningen av tiltale og rettssak. Han vil også at fokuset på massedrapsmannen skal bli minst mulig.

– Jeg syns fokuset burde gå fra de tabloide overskriftene, og til det som er viktig. Det er ofrene, familiene og vennene deres. Denne saken er så mye større enn en liten, liten mann, sier Viljar.

Med i dokumentar

Tirsdag var Viljar en av tre ungdommer fra Utøya som fortalte sine historier i Brennpunkt-dokumentaren Tilbake.

I etterkant har han blitt overstrømt av hilsener fra både kjente og ukjente, på Facebook, mobil og Twitter.


Mange sier at han og den jobben han og de andre ungdommene gjør er en stor inspirasjonskilde.

– Siden jeg våknet ønsket jeg å kunne inspirere folk. Det å kunne få fortelle og vise ansiktene bak navnene og tallene på Utøya, sier Viljar om hvorfor han ville fortelle sin historie.

Han syntes det var tøft å se dokumentaren, og bildene som viste hvor svak og sliten han var den første tiden etter at han våknet på sykehuset.

– Det var også spesielt å se Lara og Worians historie. De er fantastiske mennesker og jeg er veldig glad i dem.