NRK Meny
Normal

Vil knekke FrP-koden

Skjalg Fjellheim i NRK Troms og Finnmark kommenterer.

Raymond Johansen

Raymond Johansen

Foto: NRK

Kommentator Skjalg Fjellheim
Foto: NRK

- Vi må kjempe for hver eneste velger, sier Raymond Johansen, Arbeiderpartiets nye partisekretær, som i dag gjestet partifeller i Troms for første gang siden han overtok det mektige vervet.

Johansen vet at ingen steder må Ap kjempe hardere enn i Nord-Norge - der Frp for alvor glefser Ap i buksebaken.

I solsteika på Skarven Kafe, der Johansen møtte pressen, dro han frem skremselbildene av ulykken Siv Jensen & Co vil bringe over den nordlige landsdelen.

Problemet er at uansett hvordan Ap hamrer inn sitt budskap, så blir ikke Frp mindre. Tvert imot. Partiet vokser. For Aps valgkampapparat er det som å utrydde mygg på finnmarksvidda. Har du klasket til en eller to, dukker det opp ti nye.

Raymond Johansen

Raymond Johansen

Foto: NRK


Nordnorske velgere har tradisjon for å være i forkant av politiske trender. Det var her Ap først ble en kraftfull folkebevegelse i den gamle aksen mellom småbrukere og fiskere.

Når Frp mange tiår seinere har blitt en folkebevegelse, skjer det først og med størst kraft i Nord-Norge.

Raymond Johansen har ry som en dyktig politisk strateg.

Nå får bruk for all sin kløkt dersom han skal knekke Frp-koden i Nord-Norge, der paradoksene står i kø.

For eksempel er det i nordnorske kommuner at offentlig sektor står sterkest og betyr mest, både for bosetting og sysselsetting.

Frp ønsker å konkurranseutsette offentlige tjenester. Alle skjønner at det kan bety færre offentlige arbeidsplasser. Men hjelpepleiere, renholdere og ligningsfunksjonærer strømmer likevel til partiet.

Frps veldige suksess i Nord-Norge skyldes saker som sjelden eller aldri blir tatt på alvor av den politiske eliten i Oslo; motorferdsellov og skuterkjøring, frykten for samemakten og eiendomsskatt-epedemien blant nordnorske kommuner.

Vi kunne ha tilføyd tilfellet Hasvik og Sørøya der bensinprisen nå blir 16 kroner fordi storsamfunnet har glemt øyfolket.

Raymond Johansen sier at olje- og energidepartmentet må ta saken opp med Statoil Hydro, statsselskapet som alle sørøyværinger har en liten andel i. Men Johansen sier at de må drive "etter forretningsmessige" prinsipper.

Folk i Hasvik synes sikkert det høres litt stusselig ut. Der kunne nok småkårsfolket ønsket seg en kraftfull partisekretær som buldret mot pengemakta og lovet å rydde opp.

Men StatoilHydro vil bare bore etter olje i nord, og ikke forsyne marginaliserte småsamnfunn med drivstoff.

Det er ikke sikkert Frp har svaret i denne saken heller. Men det er dit velgerne går, uansett hva spørsmålet måtte være.