NRK Meny
Normal

Vil ikke ta alt på nytt

Nominasjonsprosessen i Troms Arbeiderparti må være ferdig i midten av desember, sier partileder.

Bjørn Inge Mo
Foto: NRK

Leder i Troms Arbeiderparti, Bjørn Inge Mo mener det ikke er tid til å ta hele nominasjonsprosessen på nytt.

Lokallaget i Tromsø gikk i går ut og krevde at hele hele nominasjonsprosessen må startes på nytt.

– Vi har en helt spesiell situasjon nå. Vi mener helt bestemt at nye representanter kan komme inn og tenke nye tanker og at det er nødvendig å sette en ny nominasjonskomite, sier leder Odd Arne Thunberg til Nordlys.

Utsatt i 14 dager

Fredag kveld ble det klart at nominasjonsmøtet blir utsatt 14 dager. Etter planen skulle møtet vært holdt på søndag.

Bjørn Inge Mo tror ikke det vil være tid til å gjennomføre en skikkelig nominasjonsprosess innen fristene partiet har satt.

– Jeg hører hva Thunberg sier og vi tar dette på det største alvor, men Arbeiderpartiets sentralstyre har vedtatt at alle nominasjonsprosesser skal være i havn før 15 desember, og det må vi forholde oss til.

Han støtter heller ikke Tromsø arbeiderpartis krav om at en ny nominasjonskomite.

– Selv om dette er en forferdelig sak, så har jeg ingen grunn til å ha noe mistillit til den jobben nominasjonskomiteen har gjort. Det er det vi forholder oss til nå, men vi skal selvfølgelig drøfte dette i fylkesstyret.

Variert blant lokallagene

NRK har vært i kontakt med av flere lokallagslederne i Arbeiderpartiet i Troms. På spørsmål om hva som bør skje videre i nominasjonsprosessen er svarene varierte.

Elisabeth Johansen, leder i Karlsøy Arbeiderparti er en av dem som mener man bør starte på nytt.

– Vi har hatt en toppkandidat på lista som ikke er aktuell lenger, og da må vi få lov til å tenke ut hva vi skal gjøre i neste omgang. Det er medlemmene i de lokale partiene som skal uttale seg om nominasjoner, og det må de også få lov til å gjøre nå.

Når det gjelder fristen 15 desember som er satt av partiet sentralt, mener Johansen at det ikke strekker til.

– Vi trenger tid til å samle oss og roe ned, jeg tror ikke det er lurt å forhaste seg nå, dersom vi skal skape ro i partiene så må vi tid til å områ oss før en ny nominasjon.

Leder i Lenvik arbeiderparti, Karl Sebakk er en av dem som fortsatt har tillit til nominasjonskomiteen og dens arbeid så langt.

– Jeg ser ikke noe problem å fortsette med nominasjonskomiteen, det er ikke de som er ansvarlige for den situasjonen vi er i dag.

Selbakk og Lenvik Ap støttet i utgangspunktet Martin Henriksen som toppkandidat, nå mener ha Henriksens rolle i saken bør avklares før han eventuelt kan stille som toppkandidat.

– Problemet med Martin Henriksen sitt kandidatur er at denne saken er kommet via AUF-miljøet og hans samboer. Det er et problem som i alle fall må diskuteres.

Viktig å ikke gjøre noe overilt

Fylkesleder Mo synes saken er svært trist, og maner nå til ro i partiet.

– Vi ser alvorlig på saken, dette er en forferdelig sak for alle involverte og for partiet. Vi er opptatt av at man ikke må gjøre noe overilt, så vi har orientert alle de lokalt tillitsvalgte om situasjonen, sier Mo.