NRK Meny
Normal

Vil ikke sikre fisk til Mehamn

Statsminister Erna Solberg vil ikke gripe inn for å sikre levering av fisk til Norway Seefood sitt anlegg i Mehamn. Det slo hun fast i Stortingets spørretime i dag.

Erna Solberg i spørretimen

Statsminister Erna Solberg.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Solberg viste til at saken lenge har ligget i departmentet, uten at den forrige regjeringen gjorde noe med den.

– Det var kanskje betimelig at man selv ikke gjorde noe mens man hadde makt, for så ikke å ta inn over seg at jussen slår fast at det ikke finnes aktivitetsplikt ved anlegget i Mehamn. Da kan ikke regjeringen påføre noen forpliktelser som ikke finnes, sa Solberg.

Utreder regioner

Statsministeren understreket og at regjeringen ønsker leveringsplikt, men at denne skal gjelde for regioner og ikke for spesifikke anlegg eller steder.

– Vi utreder nå dette, men det betyr jo ikke at vi ønsker å flytte leveringsplikten fra Nord-Norge, sa Solberg.

– Vende ryggen?

Statsministeren svarte på spørsmål fra SVs Audun Lysbakken som nylig deltok på et folkemøte i Mehamn.

– Det er en frykt for at verdiene som ligger i fisken forsvinner ut av landsdelen. Hvordan fisken forvaltes er av stor nasjonal betydning, og fiskeriene har vært vikige før olja kom, og vil være det i lang tid etter også. Vil statsministeren vende Nord-Norge ryggen ved å tillatte at trålkvoter ikke lenger skal tilhøre enkelte landanlegg, ville Lysbakken vite.

Audun Lysbakken i Mehamn

Stortingsrepresentant Audun Lysbakken i Mehamn tirsdag. Onsdag stilte han spørsmål til statsminister Erna Solberg.

Foto: Silja Arvola / NRK

TIl det svarte statsministeren at fisk er en viktig framtidsnæring for Norge, men at det mest grunnleggende er å sørge for lønnsomhet i alle ledd.

– Ellers kommer arbeidsplasser til å forsvinne og da har vi ikke lenger en framtidsnæring, sa Solberg som understreket at lønnsomhet er den store utfordringen.

– Bare tull

Også Finnmarks-representanten Johnny Ingebrigtsen (SV) understreket sin opprørthet over svaret fra Solberg.

– Det er jo bare tull det argumentet om krav til lønnsomhet. Vi har nettopp fått høre at det er flere bedrifter som tjener penger, sa Ingebrigtsen og mente innbyggerne i Mehamn nå står igjen på kaia mens fisken forsvinner.

Johnny Ingebrigtsen

Stortingsrepresentant Johnny Ingebrigtsen (SV)

Foto: Christine Svendsen

Han fikk til svar at det ikke var noe hjemmel i tidligere vedtak til at regjeringen kunne pålegge noen forpliktelser knytta til anlegget i Mehamn.