Vil ikke høre Treholt

Elisabeth Aspaker vil ikke delta på Harstadkonferansen ettersom spiondømte Arne Treholt skal holde foredrag.

Elisabeth Aspaker

Elisabeth Aspaker fra Høyre dropper konferanse på grunn av deltakerlista. Hun vil ikke bidra til å rehabilitere Arne Treholt.

Foto: CF-Wesenberg + 47 900 25 255

– Jeg får det ikke til å rime at han, med en fortid som landets største spion etter krigen, skal inviteres til forsvarsbyen Harstad, sier Aspaker til NRK.no.

Både Harstad Tidende og Hålogaland Avis skriver i dag om boikotten av konferansen, som skal arrangeres i januar.

Hun reagerer på at en tidligere spion blir listet som foredragsholder i samme åndedrag som tidligere statsministre som Kåre Willoch og Göran Persson, som også skal delta.

Treholt ble i 1985 dømt til 20 års fengsel for landssvik, og for å ha spionert for Sovjetunionen og Irak. Han var da byråsjef i UD.

LES OGSÅ:

– Rehabilitering

Arne Treholt

Arne Treholt er dømt for landssvik og spionasje.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Aspaker sier at Harstadkonferansen bidrar til en slags rehabilitering av Treholt ved å invitere ham.

Han skal snakke om Norges forhold til Russland og hvordan man mestrer omverdenen i krevende tider.

– Jeg ser ikke at han er representativ, eller har det overblikket man skulle forvente av en slik foredragsholder, sier Høyre-politikeren.

Heller ikke Arbeiderpartiets Synnøve Søndergaard vil møte på konferansen, og hun sier hun ikke har noen interesse av å høre Treholt snakke.

Har sonet

Arne Treholt har sonet sin straff etter dommen, men jobber fortsatt for å få saken sin gjenopptatt. Han sier han er uskyldig dømt.

– Når han hevder han er uskyldig, tolker jeg det til at han ville gjort det samme igjen. At han mener hans oppførsel var uklanderlig. Jeg vil ikke gi legitimitet til det han står for, sier Aspaker til NRK.

Hun understreker at hun ikke har oppfordret andre til å boikotte arrangementet.

Beklagelig

Aspaker mener det må være andre med bedre forbindelser og overblikk over dagens situasjon i verden som kunne vært gjester i stedet. Arrangøren mener han er rett mann.

– Jeg mener de legger mer i Treholts besøk enn det vi gjør. Vi vil ha innsyn i det som skjer i Europa sett fra hans ståsted, sier arrangør Bjørn Isaksen til Harstad Tidende.

Han er leder for Profileringspool, som står bak konferansen, og mener det er beklagelig at de profilerte politikerne ikke kommer.