NRK Meny
Normal

Vil heller ha båt fra småsteder enn fra Alta

Ordføreren i Hammerfest mener man bør legge til side forslaget om kortere reisetid med båt mellom Alta og Hammerfest.

FFR sin hurtigbåt «Kobbøy»

FFR sin hurtigbåt «Kobbøy», her fra kaia på Ingøy.

Foto: Allan Klo

Innbyggersvikten i Hasvik og Måsøy bekymrer Hammerfest-ordfører Alf E. Jakobsen.

Nå vil han styrke båtsambandet mellom sin egen kommune og disse nabokommunene. Og Finnmark fylkeskommunes tidligere uttalte ønske om kortere reisetid på båtruta Hammerfest - Alta, det bør legges til side, mener han.

Alf E. Jakobsen

Hammerfestordfører Alf E. Jakobsen.

Foto: Stortingsarkivet/Scanpix

– Hvis raskere båtforbindelse mellom Alta og Hammerfest skal gå på bekostning av småstedene, så er ikke det veien å gå. Da får man heller akseptere lengre transporttid til fordel for de samfunnene i distriktene som ikke har transporttilbud å snakke om.

Jakobsen vil hente midler fra direktebåtruta Hammerfest Alta og heller styrke kommunikasjonene mot nabokommunene Hasvik og Måsøy.

Vil ha mer pendling

Det som bekymrer ham er den galopperende fraflyttingen, som i fjor rammet de to kommunene spesielt hardt. Han tror faste dagpendlerruter til og fra disse stedene vil bidra til å redusere innbyggersvikten.

– Når folk flytter, så flytter de ut av fylket, og i mange tilfeller ut av Nord-Norge. Så spørsmålet er hva kan vi gjøre for å beholde bosetningen, og forhåpentligvis få en vekst i Finnmark, også i småkommunene.

Og det er her en styrking av båtsambandet kommer inn.

– Vi må se på arbeidspendling som et vesentlig element for å opprettholde bosetningen i eksempelvis kommuner som Hasvik og Måsøy, mener Jakobsen.

Sambandet Hasvik - Hammerfest har i dag flere ukentlige avganger, men de er ikke tilpasset yrkesaktive folk. Mellom Måsøy og Hammerfest er det ingen avganger i ukedagene.

– Man burde se på dette

Fylkesråd for samferdsel i Finnmark, Roger Hansen, er forsiktig i uttalelsene, og kommenterer Jakobsens utspill slik.

– Man burde kanskje kikke på dette og se om man kan gjøre innsparinger mellom byene. Jeg synes ikke man skal oppfatte utspillet fra Jakobsen som negativt. Her bør man være fordomsfri, og se hva som ligger i forslaget.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.