NRK Meny
Normal

– Vårt fokus er ikke å drive business

Derfor ombestemte Kristin og Kristjon fra NRK-serien Yttersia seg, de selger ikke suksessbedriften. – Vårt fokus er produktene og ikke å drive business, sier Kristjon Bergmundsson.

Kristin Hafsteinsdottir og Kristjon Bergmundsson

Kristin Hafsteinsdottir og Kristjon Bergmundsson flyttet til Sommarøy i 2006 og har etablert seg der med egen familiebedrift

Foto: Karine Nigar Aarskog / NRK

I NRK-serien Yttersia har vi blitt kjent med noen av de som bor i øysamfunnet Sommarøy, Brensholmen og Hillesøya sju mil fra Tromsø. I et halvt år fulgte NRK fiskerisamfunnet. Mandag sendes siste episode i serien.

For noen av hovedpersonene har livet endret seg mye siden de siste opptakene ble gjort i fjor sommer.

Kristin Hafsteinsdottir og Kristjon Bergmundsson i NRK-serien Yttersia har kjøpt seg nytt hus, men også mye arbeid

Kristin og Kristjon kjøpte seg ikke bare nytt hus, men også mye arbeid

Ombestemte seg

For det islandske paret Kristin Hafsteinsdottir og Kristjon Bergmundsson har tingene endret seg nokså mye. I TV-serien konkluderer de med at de vil selge 40 prosent av familiebedriften til investorer. De produserer tørrfisksnacks og fiskeburgere. Nå har de ombestemt seg. I løpet av fjor høst ble avtalen avviklet.

– Det ble etter hvert ganske klart for oss at det å få inn investorer ikke var den rette veien å gå for oss. Vårt fokus er produktene og ikke å drive business. På engelsk ville jeg sagt: «Why change a winning team?», sier Kristjon.

Han legger til at han og samboeren har jobbet lenge uten andre samarbeidspartnere og at de trives best med den arbeidsformen, uten for mye innblanding fra andre. De ønsker begge å fortsette å være direkte involvert i selve produksjonen.

– Nå har vi fått en stor bestilling på havburger fra grossisten vår i Tromsø, noe som vil gi oss mer å gjøre. Derfor skal vi investere i utstyr som gjør prosessen mer effektiv, og kanskje ansette noen, sier Kristjon.

– Nå kan vi planlegge bedre, for vi vet at alt vi produserer allerede er solgt, sier Kristin.

Så blir det kanskje ferie i sommer, noe paret ikke har hatt på mange år.

– Det ser mer realistisk ut enn på lenge, smiler Kristin.

Kristian får frierbrev

- Det er masse jenter som skriver til meg på Facebook at de vil gifte seg med meg. Jeg tror de er steike tullat. De kjenner meg jo ikke, sier Kristian Andresen (20).

Kristian Andresen

Kristian har fått seg ny sofa – igjen. Dette er den fjerde sofaen han har på et halvt år. De andre har blitt ødelagt på fest

Foto: Karine Nigar Aarskog / NRK


20-åringen har fått mye oppmerksomhet for sin deltakelse i NRK-serien Yttersia. Oppmerksomheten tar han med knusende ro.

– Det er stort sett bare gode tilbakemeldinger, bortsett fra at noen synes jeg banner for mye, smiler han.

Da er Kristian mer opptatt av at han i vinter har fått fast plass på en fiskebåt som er stor nok til at han snart kan få ut papirene på at han er kystskipper. Han tok kystskippereksamen på videregående, men må ha nok fartstid på en stor båt for å få ut sertifikatet.

Når han først er kommet om bord, bor han i båten i et par uker i strekk. I januar fisket han og skipperen, Jim Hugo Hansen, sild, og i februar har de fisket torsk. Mye godt vær har gjort at det har gått radig å få opp kvoten. I juni er planen å fiske blåkveite.

– Det fungerer veldig bra og jeg trives godt om bord. Jeg kommer til å ro med ham fram til jeg forhåpentligvis får et tilbud her ute på Sommarøy, sier Kristian.


Musikk innimellom

Med seg i fiskebåten har han gitaren sin, som han øver på hver kveld. Det siste året har han satset stadig mer på musikken, og sammen med en kamerat har han hatt flere spillejobber på Sommarøy, Hillesøy og Brensholmen. De to lager egen musikk, som er en blanding av country og rock.

Kristian Andresen

Kristian bruker mye tid på å øve og har laget en egen musikkrok i huset sitt

Foto: Karine Nigar Aarskog / NRK


– Vi planlegger å spille inn først en singel og så en plate i et studio til en vi kjenner. Når jeg ikke er på havet, bruker jeg all tid på musikken. Skal du bli god å spille, må du sette spillinga like høyt som jobben, forklarer Kristian.

Fire sofaer på et halvt år

Da Kristian flyttet til Sommarøy for et år siden, var mye av motivasjonen å kunne ha så mange og store fester som han ville, uten at noen skulle blande seg. Og det har han hatt.

Men nå er han lei av at møblene blir ødelagt. På et halvt år har han skiftet sofa fire ganger. Derfor har han i det siste prøvd å begrense festingen.

– Noen ganger har jeg brukt 2-3 dager på å rydde opp etter en fest. Jeg har ikke blitt avholds, men jeg har ikke de store festene lenger.