NRK Meny
Normal

Vil hete Troms og Finnmark: – Ikke så sexy, men et åpenbart valg

Troms fylkesråd mener den nye regionen bør hete Troms og Finnmark fylkeskommune. I Finnmark ønsker et flertall at regionen skal hete Finnmark.

Willy Ørnebakk

Leder i Troms fylkesråd Willy Ørnebakk, mener det er viktig å finne et navn både Troms og Finnmark kan akseptere og identifisere seg med.

Foto: Rune Nordgård Andreassen

Leder i fylkesrådet i Troms, Willy Ørnebakk, mener det er viktig at navnet på den nye regionen er et navn befolkningen i begge fylkene kan identifisere seg med ved første øyeblikk.

Det mener han navnet fylkesrådet i Troms nå foreslår, gjør.

Fylkesrådet har foreslått at den nye regionen skal hete Troms og Finnmark fylkeskommune.

– Det er ikke det mest sexy og nyskapende navnet, men det er et åpenbart valg, sier Ørnebakk.

Dette navnet mener han også gir den nye regionen et positivt ansikt.

– Vi har en positiv oppmerksomhet både i Norge og i verden, innenfor reiselivsnæringen, sjømatnæringen og mange andre næringer. Da tror jeg et såpass åpenbart navnevalg vil være et godt utgangspunkt for veien videre, sier han.

Enighet kan avgjøre

Formalitetene er at det nye navnet skal avgjøres på Stortinget. Ørnebakk mener en enighet mellom de to fylkene vil være viktig når saken legges fram i Oslo til våren.

– Hvis vi kommer med et forslag fra nord som Troms og Finnmark er enige i, så har jeg ingen tro på at regjeringen vil snu på det å lande på noe helt annet, sier han.

Fylkesrådet i Troms har også foreslått at det skal være 57 representanter i et felles fylkesting. Det er adskillig lavere enn det fylkestingene i Troms og Finnmark har til sammen i dag, som er 72 representanter.

– Ja, det er en del færre. Men vi har tatt utgangspunkt i det tallet vi mener er riktig for å sikrer å få en representasjon fra hele det nye fylket, sier Ørnebakk.

Til sammenligning har Nordland fylkeskommune 45 representanter.