Hopp til innhold

Vil ha staten inn i gruvedrift i Nord-Norge

OL-topp og industriaktøren Gerhard Heiberg er en av flere som vil ha statlig eierskap i mineralfunnene i Finnmark

Gerhard Heiberg

Heiberg er mest kjent for sitt engasjement i den internasjonale OL-komiteen, men gikk nylig inn i styret i Nussir. Nå er han bekymret for at utenlandske interesser skal komme det norske fellesskapet i forkjøpet.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Det gjøres stadig nye funn av verdifulle mineraler i Finnmark.

I forrige uke ble det kjent at kobberforekomstene i Kvalsund er betydelig større enn først antatt. Da hadde boremaskinene gått 600 meter ned i grunnen. Funnene i dypet avslørte kobberforekomster av det sjeldne slaget.

Dette sa Nussir-direktør Øystein Rushfeldt.

– Det viktigste nå er at de som jobber med vår sak i Oslo, forstår at dette er en forekomst av nasjonal betydning, sier Øystein Rushfeldt.

Adm. dir. i Nussir, Øystein Rushfeldt.

Nussir ASA har gjennomført en borekampanje med 13 borehull i et nytt område.. Bildet viser Øystein Rushfeldt, administrerende direktør i Nussir ASA.

Foto: Allan Klo

Vil sikre verdiene

Jeg tenker at vi i Norge ikke har vært flinke nok til å lete etter mineraler og metaller. Alt har dreid seg om olje og gass. Det er min oppfatning at Sverige og Finland har kommet mye lengre.

Gerhard Heiberg

Nå vil styremedlem i Nussir, Gerhard Heiberg, ha på plass et statlig selskap som kan gå inn med kapital i utvinningsprosessen – og på den måten sikre fremtidige verdier til fellesskapet.

– Jeg har ikke noe imot utenlandske selskap, men på noen områder er det viktig at vi selv styrer ressursene, sier Gerhard Heiberg.

Heiberg er mest kjent for sitt engasjement i den internasjonale OL-komiteen, men gikk nylig inn i styret i Nussir.

Nå er han bekymret for at utenlandske interesser skal komme det norske fellesskapet i forkjøpet, når de fremtidige verdiene fra gruvevirksomhet skal fordeles.

Kvalsundgruven i Repparfjorden

Nå vil styremedlem i Nussir, Gerhard Heiberg, ha på plass et statlig selskap som kan gå inn med kapital i utvinningsprosessen – og på den måten sikre fremtidige verdier til fellesskapet.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Ønsker en Petoro-løsning

Heiberg ønsker et statlig selskap, lignende det som allerede finnes i petroleumssektoren i form av Petoro. Selskapet har i dag store eierandeler i olje- og gassvirksomheten på norsk sokkel.

Petoro går inn på eiersiden med investeringer, og får tilsvarende utbytte når funnene er kommet i produksjon.

Dette er penger som altså går inn i det norske fellesskapet. Inntektene kommer på toppen av statens eierandeler i Statoil.

– Jeg tenker at vi i Norge ikke har vært flinke nok til å lete etter mineraler og metaller. Alt har dreid seg om olje og gass. Det er min oppfatning at Sverige og Finland har kommet mye lengre. Skal vi inn i dette, nor vi burde, så mener jeg staten kunne vært en interessant eier. Dette ligger i Nord-Norge og kan gi store og nye arbeidsplasser, sier Heiberg.

– Det er interessant

Terje Lien Aasland

Terje Åsland (Ap) tror interessen for mineraler vil bli større.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Arbeiderpartiets næringspolitiske talsperson, Terje Åsland, sier man så langt ikke har vurdert statlige mineralselskaper etter modell fra petroleumsindustrien.

Men han tror tiden kan være moden.

– Vi er opptatt av å legge til rette for en vekstkraftig mineralnæring i Norge, og da kan dette være med på å forløse dette. Vi ser klart at det også gir noe større trygghet om mineralnæringen hvis det er en statlig deltakelse inne i prosjektene. Vi har ikke dette inne i vår mineralstrategi, men jeg synes det er interessant.

– I Finland har de et slikt selskap, og i Sverige vurderes det. Hvorfor har ikke vi det?

– Det har ikke vært tilstrekkelig fokus på næringen før Regjeringen la fram miljøstrategien for noen måneder siden. Men jeg tror de vil få økt oppmerksomhet i tiden framover og vi kommer til å kartlegge ressursene bedre enn vi har gjort tidligere. Da vil også interessen for å investere bli større. Da er det viktig at staten og myndigheten avklarer sin rolle.

NRK har vært i kontakt med representanter for Frp og Høyre i forkant av helgen, men de ønsker ikke å uttale seg før den nye regjeringen er satt.