NRK Meny
Normal

Vil ha spleiselag for Beaivváš

– Skal det samiske nasjonalteatret ha nytt bygg, må flere enn staten være med på å betale regningen, mener stortingsrepresentant for Høyre i Finnmark.

FOTO: BEAIVVÁŠ SÁMI NAŠUNÁLATEÁHTER / JAPPE NIELSEN

Skissene for det planlagte Beaivváš-bygget i Kautokeino. Prislappen er 140 millioner kroner.

Foto: FOTO: BEAIVVÁŠ SÁMI NAŠUNÁLATEÁHTER / JAPPE NIELSEN

Et spleiselag kan bli løsningen for å få realisert nytt bygg for det samiske nasjonalteatret Beaivváš i Kautokeino.

Frank Bakke-Jensen

Frank Bakke-Jensen foreslår spleiselag for å få realisert nybygg for Beaivváš.

Foto: Marte Lindi, NRK

Stortingsrepresentant Frank Bakke-Jensen fra Finnmark Høyre foreslår at både Finnmark fylkeskommune, Kautokeino kommune og Samisk Høgskole betaler regningen for nytt bygg sammen med staten.

– Slik kan man få fortgang i en byggeprosess som har vært fastlåst altfor lenge, sier Bakke-Jensen til NRK.

Elendig inneklima

I mer enn 30 år har Beaivváš vært en av de viktigste kulturbærerne og formidlerne av samisk historie, kultur og identitet. Omtrent like lenge har teatret jobbet for et eget teaterhus i Kautokeino.

I dag holder Beaivváš til i det nedslitte kulturhuset i Kautokeino, et lokale som i april ble stengt med umiddelbar virkning av hovedvernombudet på grunn av elendig inneklima, muggsopp og vannlekkasjer.

Beaivvas

Kulturhuset i Kautokeino er nedslitt, og ble i april stengt på grunn av dårlig inneklima.

Foto: Kristian Bye / NRK

Samtidig ligger planer om et nybygg til 140 millioner kroner fortsatt til behandling i Kulturdepartementet, men et vedtak om byggestart er ennå i det blå. Derfor er styreleder i Beaivváš, Lene Hansen, positiv til forslaget om et spleiselag.

– Det at de (politikerne, journ anm) endelig forstår alvoret er utrolig bra. Hvem som finansierer bygget er vi ikke så opptatte av. Vårt hovedfokus er at huset blir bygget, sier Hansen til NRK.

Skeptiske lokalpolitikere

Like positive er ikke Finnmark Fylkeskommune og Kautokeino kommune. Kautokeino-ordfører Johan Vasara syns initiativet fra Frank Bakke-Jensen er prisverdig, men stiller spørsmål ved det prinsipielle i saken.

Johan Vasara

Kautokeino-ordfører Johan Vasara er skeptisk, men vil lytte til Bakke-Jensens forslag.

Foto: Åse Pulk/NRK

– Hvorfor forventes det at en liten kommune skal bære de økonomiske kostnadene ved å ha et samisk nasjonalteater? Det er en statlig kulturinstitusjon og da er det fullt ut et statlig ansvar å bære kostnadene, sier Vasara.

Også Finnmarks fylkesordfører Runar Sjåstad mener nybygg for det samiske nasjonalteatret er et statlig ansvar.

– Jeg syns det er rart at man ber en fattig kommune og fylkeskommune om å bidra, sier Sjåstad.

Håper på konstruktiv debatt

Torsdag ble Beaivváš nominert til heddapris for forestillinga Vidas Ekstremas. Samtidig er forslaget fra Høyres Frank Bakke-Jensen om spleiselag til vurdering i Kulturdepartementet.

Neste uke tar han forslaget med seg til Kautokeino, hvor forslaget skal presenteres for lokale politikere og Beaivváš.

– Jeg håper forslaget blir mottatt konstruktivt. Jeg tror vi er tjent med at alle går inn i en slik debatt med åpent sinn, slik at vi finner konstruktive løsninger, avslutter Frank Bakke-Jensen.