NRK Meny
Normal

– Bedre sykepleierlønn kan stoppe sommerstenging

Bedre lønn til sykepleierne og mer jobb til deltidsansatte er veien å gå for å unngå sommerstengte sykehus, mener leder i Norsk Sykepleierforbund i Troms.

Sykepleier, illustrasjonsbilde

Helse Nord sliter med å finne vikarsykepleiere om sommeren.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Hanne Marit Bergland

Leder i fylkesleder for Norsk Sykepleierforbund i Troms, Hanne Marit Bergland.

Foto: Guro Storskjær

Det var tidligere denne uka at direktør i Helse Nord, Lars Vorland gikk ut og sa at det kunne bli aktuelt å stenge hele sykehus for deler av sommeren, og la ansatte fra et sykehus jobbe på et nærliggende sykehus.

Dette fordi Helse Nord er bekymret for nivået på kvaliteten og beredskapen når de må holde avdelinger med mange ubesatte stillinger åpne om sommeren.

– Vi begynner å få virkelig store problemer med å få tak vikarer i sommerferiene, og dette vil bare bli verre og verre i årene fremover, sier Vorland til NRK.

Leder i fylkesleder for Norsk Sykepleierforbund i Troms, Hanne Marit Bergland, reagerer sterkt på forslaget fra Vorland.

Hun mener bedre lønn til sykepleierne og mer jobb til deltidsansatte er veien å gå for å holde alle sykehusene sommeråpne.

– Vi vet fra tidligere at lønn er det som skal til for å rekruttere folk til stillinger. Vi vet at vi har folk som går i deltidsstillinger og som ønsker å jobbe mer. Vi har folk som er ute av yrket, men som kan tenke seg å komme tilbake også, sier Bergland.

Hun mener også at om sykehus stenges, må flyttes til et annet sykehus, som allerede har mer en nok å gjøre.

– Vi har jo også samhandlingsreformen, som gjør at pasientene skrives ut mye tidligere til kommunene. De sliter også med mangel på fagkompetanse, og

Vorland tror ikke bedre lønn vil gjøre det lettere å skaffe sykepleiervikarer. Han har så langt ikke gått ut med hvilke av sykehusene det kan bli aktuelt å stenge.

Her ligger sykehusene til Helse Nord:

Laster kart, vennligst vent...