Vil ha lokale suvenirer

Norske turister i Tromsø vil ikke kjøpe elger, vikinger og t-skjorter med norske flagg.

Suvenir
Foto: Elin Aandal-Herseth / NRK

Nå ønsker suvenirbutikkene i Tromsø å komme i kontakt med lokale kunstnere.

Turistene Pål og Solveig fra Møre og Romsdal er i Tromsø for første gang, og de er ikke noe særlig imponerte over utvalget i suvenirbutikkene i byen.

- Nei, utvalget var ikke noe særlig, sier Pål, som etterlyser lokale suvenirer.

- Problematisk

Sissel Martinsen jobber på en kiosk på Tromsø Lufthavn Langnes. Hun mener det kan være problematisk å få til, men ønsker mer særegne suvenirer fra Ishavsbyen.

- Turistene savner produkter med «Tromsø» på, og motiv fra byen. Det er veldig mye som ikke er lov å kopiere, og det er ikke så enkelt å lage egne motiv.

Janne Nordberg på «Tromsø gift and souvenir Shop» forteller at de også opplever etterspørsel etter noe annet enn masseproduserte elger «made in Taiwan». Muligens ikke akkurat fra de tyske bobilturistene, men fra sånne som Pål og Solveig fra Møre.

Lokalt kunsthåndverk

- Mens utenlandske turister kjøper mer generelle ting man forbinder med Norge, ønsker norske turister lokalt kunsthåndtverk, noe som er unikt for Tromsø.

- Har du noen forslag til hva disse suvenirene kan være?

- Det trenger ikke nødvendigvis være voldsomme treutskjæringer. Jeg er sikker på at det finnes kreative sjeler som lager småting som ikke koster så mye.