NRK Meny
Normal

Vil ha kontroll over gaver til politikere

Både Arbeiderpartiet, SV og avtroppende Høyre-ordfører i Tromsø mener kommunen bør få et gaveregister for politikere.

Jens Johan Hjort

Ordfører Jens Johan Hjort kom i søkelyset etter at Arctic Race of Norway betalte tur for han og flere nordnorske ordførere til Paris. Han mener det bør være en oversikt over hvilke gaver kommunen får.

Foto: Eskil Mehren / NRK

I dag har ingen kontroll over hvilke gaver politikerne i Tromsø mottar. Kommunen har ikke noe gaveregister, i motsetning til byer som Oslo og Stavanger. I høst får Bergen gaveregister, og der er nå ordfører Trude Drevland siktet for grov korrupsjon etter blant annet å ha mottatt gaver fra en skipsreder.

– Vi bør vurdere å innføre et gaveregister i Tromsø, sier Aps byrådslederkandidat Kristin Røymo.

Kristin Røymo

Aps byrådslederkandidat, Kristin Røymo.

Foto: Kari Stokke Nilsen

Dette har så langt ikke vært et tema i forhandlingene mellom Ap, SV og Rødt.

– Dagens etiske reglement i Tromsø er ikke særlig spesifisert, men det er tydelig på at det ikke skal være bindinger gjennom gaver til politikere som fatter beslutninger på vegne av fellesskapet, sier Røymo.

Klare regler i Bergen

I det nye registeret i Bergen står det at gaver som gis til politikere i hovedsak skal være av ubetydelig verdi, som blomster eller konfekt. Gaver over 500 kroner skal registreres. Folkevalgte skal ikke motta gaver som er verdt 2000 kroner eller mer.

Et gaveregister kan bli et bra verktøy for mer åpenhet, sier Røymo.

Avtroppende Høyre-ordfører i Tromsø, Jens Johan Hjort er enig og mener det også bør være en oversikt over hvilke gaver kommunen gir.

– Slik sikrer vi at vi ikke gir samme gave om igjen.

– Må unngå fristelser

SVs Gunhild Johansen sier at dagens etiske reglement selvfølgelig skal gjennomgås av det nye kommunestyret.

Gunnhild Johansen

Gunhild Johansen i SV.

Foto: NRK

– Alle som er på besøk på ordførerkontoret i Rådhuset ser at det kan være behov for et gaveregister. Det er mange store og små gaver som ligger i skuffer og skap, forteller Johansen til NRK.

Hun mener det viktigste er at de unngår slike saker som nå skjer i Bergen.

– Vi må unngå å fristes til å motta gaver som kan utvikle seg til korrupsjon. Det må være åpenhet. Når gaver mottas er det ikke på vegne av politikerne, men på vegne av kommunen.

Hjort i søkelyset

Ordfører Jens Johan Hjort kom i søkelyset etter at Arctic Race of Norway betalte tur for han og flere nordnorske ordførere til Paris.

– Det var ikke en gave til meg personlig. Jeg var med for å argumentere for at Nord-Norge var i stand til å arrangere Arctic Race of Norway. Tromsø kommune burde ha betalt denne reisa, sier Hjort.

Han forteller at størrelsen på gaver til kommunen sjelden er noe problem, og at han selv har fått mellom 50 og 100 t-skjorter i løpet av sine fire år som ordfører i Tromsø.

En gang takket Hjort nei til overnatting for fire personer på et hotell etter et arrangement han deltok på.

– Verdien oversteg langt det jeg kunne motta, sier Hjort. Han ønsker at det nye kommunestyret snart vedtar å opprette et slikt gaveregister.