Vil ha kinesiske investorer hit

Oslo Arbeiderparti vil ha kinesiske penger inn i utviklinga av Kirkenes havn.

Kirkenes havn

Oslo arbeiderparti vil invitere kinesiske investorer til Kirkenes havn.

Foto: Arnstein Jensen / NRK

Oslo Arbeiderparti foreslår å invitere kinesiske selskaper til å utvikle havna i Kirkenes. Leder Kim Gabrielli i partiets kinagruppe sier Norge også bør utvikle en egen asiastrategi for Arktis, og utvikle de mulighetene man har i nord.

– Nå er det mye som skjer i Kirkenes, og vi stiller oss spørsmålet om det ikke er på tide å samarbeide med kineserne. Nå blir det stadig større muligheter for transport mellom Asia og Europa gjennom den nordlige sjøruten.

– Ingen grunn til å frykte Kina

Hønneland

Forskningsleder Geir Hønneland ved Fridthjof Nansens institutt.

Foto: Pressefoto

I dag importerer Kina to tredjedeler av alle mineraler som selges. De bygger nå opp en stor flåte for å transportere flytende gass. Mye av denne trafikken kan gå gjennom nordområdene.

Forskningsleder Geir Hønneland ved Fridthjof Nansens institutt sier det ikke er noen grunn til frykte for kinesernes motiv i Arktis.

– Det er mye som tyder på at Kina er mest interessert i å komme inn i næringsvirksomhet i Arktis.

– Vil bety mye lokalt

Leder i Sør-Varanger havnestyre, Hans Hatle mener forslaget er bra. Dersom Kirkenes kan utvikles til en sentral havn for trafikken mellom Europa og Asia, vil det få stor betydning lokalt.

– Det vil bety at vi kan få mye arbeid med blant annet omlasting av skip. Vi vil gjerne være med på løpet sammen med dem som vil utvikle ny logistikk.