Vil ha flere og hyppigere aksjoner

LO i Troms vil ha flere aksjoner mot arbeidskriminalitet. – Slike aksjoner er bra for de som jobber der og for bedrifter som driver etter gjeldende lover og regler, sier distriktssekretær Synnøve Søndergaard.

Byggeplass

LO vil ha flere kontroller, også på byggeplasser, for å sikre at det ikke skjer arbeidskiriminalitet.

Foto: Henning Tveito / NRK

I en storkontroll tirsdag og onsdag denne uken, ble fire utenlandske statsborgere pågrepet, mistenkt for ulovlig arbeid.

Aksjonen, der 140 kontroller ble gjennomført, var et samarbeid mellom politiet, Skattetaten, Kemneren, Arbeidstilsynet og NAV Kontroll.

– Vi har pågrepet fire utenlandske borgere uten arbeidstillatelse, mistenkt for ulovlig arbeid. I tillegg er en person mistenkt for å ha jobbet mer enn tillatt, sier politioverbetjent og sjef for grense- og utlendingsseksjonen i Troms politidistrikt, Per Øyvind Skogmo.

Bra for de ansatte

– Slike aksjoner er bra for de som jobber der, slik at de ikke blir utnyttet, og for bedrifter som driver etter gjeldende lover og regler, slik at de ikke må må konkurrere med noen som har helt andre regler, sier Søndergaard.

Synnøve Søndergaard

LO's distriktssekretær i Troms, Synnøve Søndergaard, mener kontroller på arbeidsplasser er bra for de ansatte.

Foto: Privat

Hun sier LO er veldig glad for at politiet tar denne oppgaven på alvor.

For bare to uker siden uttalte Søndergaard til NRK at skattemyndighetene og Arbeidstilsynet bør undersøke om de nye, billige frisørsalongene i Tromsø følger lover og regler i norsk arbeidsliv. Da var saken tatt opp med blant annet politiet, NHO og arbeidsmarkedsetaten i et eget forum, Samarbeidsforum mot økonomisk kriminalitet.

– Vi har sagt der at vi stiller oss undrende til at noen av de nyetablerte bedriftene i Tromsø kan operere med så billige tjenester når vi vet hva kostnadsnivået er i Norge og ikke minst hva husleieprisene er i Tromsø, sier Søndergaard.

Hyppigere kontroller

Svaret på hva som bør gjøres er etter hennes mening hyppigere kontroller.

– Vi må være sikker på at de som er på arbeid er beskyttet av norsk lovverk og at de har rett til å jobbe her, sier hun.

Hun mener at lignende kontroller bør gjøres på andre arbeidsplasser, som byggeplasser.

– Er for eksempel det ID-kortet de er pliktig til å være utstyrt med ID-kortet til den personen som bærer den? Det er mange ting man burde kontrollere, sier Søndergård.

I storkontrollen denne uka sjekket politiet blant andre serveringssteder, frisører, renhold, bilpleie, bygg- og anlegg og massasjeinstitutter.