NRK Meny
Normal

Krever egne skatteregler for oljen i nord

Politikere i Nord-Norge vil ha nye skatteregler for å få fortgang i en oljevirksomhet preget av utsettelser og usikkerhet.

Nord-Norge ønsker egne skatteregler for oljeindustrien i nord.

Fylkesordfører Runar Sjåstad deltar denne uka på oljemessa i Stavanger. Han mener Nord-Norge må få et eget skatteregime for å få fart i petroleumsaktiviteten i landsdelen. Video: Jan Harald Tomassen/NRK

Fylkesordfører i Finnmark, Runar Sjåstad (Ap), viser til Snøhvit-utbyggingen på Melkøya utenfor Hammerfest når han argumenterer for egne skatteregler for oljevirksomhet i nord.

Foreløpig har olje- og gassletingen i Barentshavet gitt skuffende resultater, og Statoils storstilte oljeterminal på Veidnes utenfor Honningsvåg er foreløpig utsatt på grunn av store kostnader.

– Flaggskipet til nå er LNG-fabrikken utenfor Hammerfest. Den hadde ikke kommet uten sentral politisk vilje til å lage et eget skatteregime, sier Sjåstad.

– Jeg synes man bør se på skatteregimet, at man bør legge til rette for økonomiske tiltak. Kanskje se på det med en differensiert skattemodell, som gjør at man setter fart på næringen i nord, fortsetter fylkesordføreren.

Arve Knutsen, fylkesråd for næring, Nordland

Arve Knutsen.

Foto: Bjørn Leirvik

Nordnorsk støtte

Finnmarkspolitikeren har støtte fra Troms og Nordland. I en felles uttalelse fra Nordnorsk petroleumsråd tirsdag oppfordres Olje- og energidepartementet til en gjennomgang og forbedring av rammebetingelsene for petroleumsaktiviteten i nord.

Det nordnorske rådet var tirsdag samlet til et eget seminar under den pågående oljemessa i Stavanger, i samarbeid med leverandørnettverket Petro Arctic.

– Rammebetingelsene må bli innrettet slik at det skaper ny virksomhet og investeringsvilje i landsdelen, sier leder i petroleumsrådet og fylkesråd for næring i Nordland, Arve Knutsen (KrF), i en pressemelding.

Allerede i statsbudsjettet for neste år bes det om at det kommer tiltak som imøtekommer det nordnorske kravet.

Nordnorsk petroleumsråd uttrykker også vilje til å sette i gang en arbeidsprosess som skal gi grunnlag for ilandføring av olje til Veidnes i Nordkapp.

Tord Lien

Olje- og energiminister Tord Lien vil ikke umiddelbart love noen snillere skatteregler i nord.

Foto: Jan Harald Tomassen/NRK

Viser til næringen

Men olje- og energiminister Tord Lien (Frp) sier næringen selv må ta ansvar for å kutte kostnader slik at prosjektene blir lønnsomme.

– Hovedansvaret ligger hos leverandørene og operatørene på norsk sokkel, og så bidrar myndighetene med blant annet betydelig satsing på petroleumsforskning, sier Lien.

– Men er det aktuelt med endringer?

– Det er altfor tidlig å si noe om hvordan Johan Castberg vil bli behandlet. Vi har ikke noe sak på vårt bord i dag. Statoil jobber godt med sine partnere om prosjektet, så får framtiden vise hva som skjer, sier Lien.