Hopp til innhold

Vil ha antibiotikamerking av kjøttvarer

– Folk smittes av kjøttet de spiser. Derfor bør all emballasje på kjøttprodukter merkes med hvor mye antibiotika som er brukt for å produsere det, mener ekspert på antibiotikaresistente bakterier Ørjan Olsvik.

Kjøttdisk

Forskere i USA mener at mange sykehuspasienter som er smittet med multiresistente bakterier, har fått smitten gjennom kjøttvarer. Nå vil en norsk forsker merke alle kjøttvarer med hvor mye antibiotika som er brukt til å produsere kjøttet.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Ørjan Olsvik

– Antibiotikaresistens er et enormt problem på verdensbasis, sier epidemiolog og professor i medisinsk biologi, Ørjan Olsvik. Han er FN-rådgiver og ønsker antibiotikamerking av alle kjøttprodukter.

Foto: Kristine Østvold / NRK

Årsaken til at Olsvik, som jobber ved UiT, tar til ordet for å innføre en antibiotikamerking av kjøttprodukter er at mange land har store problemer med at sykehuspasienter smittes av antibiotikaresistente bakterier.

I USA mener forskere at smitten i stor grad kommer fra matvarer.

Der brukes mellom 70 og 80 prosent av all antibiotika i matproduksjon.

– Bakterier som finnes i dyr blir resistente mot antibiotikumet de får. Disse resistensegenskapene overføres da til bakterier som gjør mennesker syke, og så kan vi få infeksjoner som vi ikke kan behandle, forklarer Olsvik.

Vil ha større dyr

Årsaken til at mange matprodusenter gir så mye antibiotika, er for å forebygge at dyr blir syke og å gjøre dem større.

Dermed øker problemet med antibiotikaresistente bakterier.

I Norge brukes bare 10 prosent av all antibiotika til dyr, oftest til syke dyr som trenger behandling. Dermed anses norsk mat som trygg.

98 prosent av alle kjøttvarer som Coop Norge selger i sine butikker, er laget av norsk kjøtt. i Norgesgruppen er tallet rundt 90 prosent.

Importen av utenlandsk kjøtt kommer primært fra Uruguay, Namibia og New Zealand, land der dyr beiter på store områder og derfor trenger lite antibiotika.

Likevel mener Olsvik at en slik merking vil gi effekter.

– Vi får resultater av at antibiotika misbrukes, enten i form av bakterier som kommer med mat, eller via folk som smittes i utlandet og tar smitten med hjem igjen, sier Olsvik.

Forbrukerne er positive

Jonas Fossan

Butikksjef ved Coop Extra Elverhøy, Jonas Fossan, synes det er artig paradoks at produkter som falukorv og greske og italienske kjøttboller er laget av norsk kjøtt.

Foto: privat

– Både de greske og de italienske kjøttbollene fra Coop er laget av norsk kjøtt. Forbrukerne setter pris på at kjøttet er avlet og produsert i Norge, sier butikksjef ved Coop Extra Elverhøy i Tromsø, Jonas Skøyen Fossan.

Han er i daglig kontakt med kundene, og hans inntrykk er at forbrukerne ser etter "Nyt Norge"-merkingen på matvarer. En merking av matvarer er han også positiv til.

– Vi har kunder som er interessert i å vite hva som er i produktene, og jeg tror det er til det beste både for kjøttprodusenter og forbrukere at det opplyses om hva varene inneholder, sier Fossan.

Jobber for et forbud

Bent Høie

Helsemyndigheter over hele verden samarbeider for å innføre et forbud mot unødvendig bruk av antibiotika i kjøttproduksjon, forteller helseminister Bent Høie (H).

Foto: Johansen, Carina / NTB Scanpix

Men om en slik merking blir noe av, tviler helseminister Bent Høie på. Han tror at en slik merking kan gi et feilaktig inntrykk av at også norsk mat er produsert med bruk av mye antibiotika.

Derimot sier han at det jobbes på verdensbasis for å gjøre kjøttmat tryggere.

– Vi jobber internasjonalt med å få et forbud mot vekstfremmende antibiotikabruk, og da går vi til kjernen av problemet, sier helseministeren.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark