NRK Meny
Normal

Vil ha 90 dagers fengsel for bildrap

I sin sluttprosedyre mener aktor at den tiltalte kvinnen oppdaterte seg for sent på trafikkbildet da hun traff en annen kvinne med bil slik at hun døde. Det er også lagt ned påstand om erstatningskrav til syv barn og barnebarn. – Alle fakta er ikke belyst, sier forsvarer Stein Rønning, som la ned påstand om full frifinnelse.

Ulykke i Bossekop

DØDSULYKKE: En kvinne i 50-årene er tiltalt for uaktsom bildrap etter en påkjørsel av en annen kvinne i et fotgjengerfelt. Dette bildet er tatt like etter ulykken.

Foto: Marte Lindi

politiadvokat Jon Mjellekås leser i saksdokumentene i bildrapssaken

TAUS: Politiadvokat Jon Mjellekås ønsker ikke å si mye om saken før tirsdagens prosedyrer er over.

Foto: Farid Ighoubah / NRK

Aktor Jon Mjellekås la ned påstand om fengsel i 90 dagers fengsel for den tiltalte kvinnen i 50-årene.

I tillegg la han ned påstand om tap av førerretten i tre år. Det ble også lagt ned påstand om at tiltalte skal betale saksomkostninger, som senere fastsettes av retten.

Bistandsadvokat Kjetil Hugo Nilsen har lagt ned påstand om oppreisningserstatning til syv etterlatte, barn og barnebarn, til en sum «fastsatt etter rettens skjønn».

Helt til slutt fikk den tiltalte kvinnen mulighet til å komme med et sluttinnlegg, da brast hun ut i gråt.

– Jeg skulle så gjerne ha dette ugjort, og reagerer på å bli fremstilt som løgner. Det som er skjedd er det aller verste som kunne skje. Det er bare helt forferdelig. Jeg er kjempelei meg, sa hun.

Kritikk mot politiet

Aktor sa i sin sluttprosedyre at den tiltalte kvinnen bør dømmes og viser til at hun ikke har opptrådt aktsomt nok da hun nærmet seg fotgjengerfeltet der hun traff en 64-årig kvinne som døde etter sammenstøtet.

Forsvarer for den tiltalte kvinnen mener hele sakens faktum ikke er tilstrekkelig belyst.

– Ikke alle fakta i saken er belyst gjennom politiets etterforskning. Det er i tillegg sprikende vitneforklaringer, noe som kan være naturlig når det er gått 15 måneder siden ulykken skjedde, sier forsvarer Stein Rønning.

I tillegg argumenterte ham følgende i sin sluttprosedyre:

– Ett av vitnene hadde ulike forklaringer i retten. Først forklarte han noe som samsvarte med etterforskers forklaring, men da han ble foreholdt sin egen forklaring for politiet endret han forklaring i retten. Etter min mening fremstod han som «noe forvirret».

Rønning kritiserte også politiet for ikke å ha kalt inn vitner i saken før fire måneder etter dødsulykken.

Etter å ha gått gjennom flere dommer i tilsvarende saker la Rønning ned påstand om full frifinnelse for sin klient.

Aktor: – Tiltalte har feil oppfatning

– Det er vanskelig å legge tiltaltes forklaring til grunn. Jeg tror ikke bevisst hun har forklart seg uriktig, men jeg mener at hun har en feil oppfatning av det som skjedde på det aktuelle tidspunktet, sier Jon Mjellekås.

Kvinnen i 50-årene er tiltalt for uaktsomt drap etter at hun kjørte på en annen kvinne (64) i et fotgjengerfelt i Bossekop i Alta i fjor sommer. Kvinnen døde av skadene hun ble påført kort tid etter ulykken.

– Det krever skjerpet aktsomhet når man nærmer seg et fotgjengerfelt. Det er ikke noe som tyder på at hun hadde høy hastighet, men farten var likevel for høy til å unngå ulykken.

– Enhver bilfører som nærmer seg et fotgjengerfelt skal være klar over at det kan komme folk ut i veien, slår Mjellekås fast.

– Vitner så avdøde i god tid

forsvarer i bildrapssaken Stein Rønning sitter ved pulten og blir fotografert

NEKTER STRAFFSKYLD: Forsvarer for den tiltalte kvinnen Stein Rønning mener at hans klient ikke skal straffes for påkjørselen.

Foto: Farid Ighoubah / NRK

Bistandsadvokat Kjetil Hugo Nilsen støtter seg på aktors forklaring, og argumenterer for at ulykken skjedde grunnet grov uaktsomhet fra tiltalte.

– Når avdøde er midt i veien har ikke tiltalte vært oppmerksom nok. Det har gått mye lengre tid fra avdøde var ute i veien til hun ble truffet enn det tiltalte har oppfattet. Andre vitner har forklart i rette at de har sett avdøde i god tid før hun ble truffet, sier han.

Nilsen understreker også at ett av vitnene til dødsulykken hadde gode beskrivelser av avdøde, noe som indikerer at det gikk lang tid fra hun ble sett gående ut i veien til hun ble truffet.

– Det er ingen unnskyldning for det som skjedde. Dette skyldes ren uoppmerksomhet fra tiltaltes side. Dermed må ulykke klassifiseres som grovt uaktsomt. Dermed er grunnvilkåret for tilkjenning av erstatning til steder, argumenterer Nilsen.

Risikerer tre års fengsel

Rettsmedisiner Lars Uhlin Hansen slo fast at det var sammenstøtet med bilen som gjorde at den 64-årige kvinnen døde.

Den tiltalte kvinnen risikerer nå tre års fengsel, men nekter straffskyld selv om hun erkjenner å ha truffet den nå avdøde kvinnen med bil.

Saken var opprinnelig berammet til én dag, men etter en lang dag i retten mandag besluttet rettens formann Ingrid Aamodt å ta prosedyrene tirsdag.

Les også: Kvinne tiltalt for bildrap - risikerer tre års fengsel

Les også: Omkom etter påkjørsel

Les også: Kan bli siktet for uaktsomt drap

Distrahert av lastebil

Dødsulykke

RYKKET UT: Alle nødetatene rykket ut til ulykken i Bossekop i Alta 2. juli i fjor sommer. Politiet etterforsket saken med store styrker.

Foto: Marte Lindi

Fartsgrensen på stedet er 40 km/t, og den tiltalte kvinnen forklarte i retten mandag at hun kjørte rolig på åstedet:

– Jeg kjørte sakte gjennom Bossekop, ettersom jeg hadde en bil foran meg og en lastebil bak meg. Ved krysset inn til Coop Mega holdt jeg ikke mer enn 22 kilometer i timen, da ulykken inntraff hadde jeg ikke mer enn 17 kilometer i timen, forklarte kvinnen, ifølge Altaposten, og la til at hun hadde et digitalt speedometer og dermed med sikkerhet kunne fastslå hastigheten.

Bistandsadvokat påpekte at kvinnen i avhør like etter ulykken forklarte at hun holdt 30 kilometer i timen.

– Det eneste jeg kunne gjort annerledes var å tråkke raskere på bremsen. Og jeg var kanskje litt for opptatt av lastebilen bak meg, ettersom jeg syntes den lå så nært, sa 51-åringen, ifølge Altaposten.

Hevder å ha blitt drapstruet

Kvinnens advokat, Stein Rønning, spurte tiltalte om hvordan hun har hatt det i tiden etter ulykken.

– Jeg føler meg utrygg og sover dårlig, sa kvinnen og fortalte at hun har følt seg truet i ettertid:

– En gang, like utenfor huset mitt, var det to gutter som sa at de skulle sørge for at jeg også døde. Jeg føler også at mange venner og familiemedlemmer har tatt avstand fra meg etter det som skjedde, sa 51-åringen, ifølge Altaposten.

En av de avdødes døtre forklarte seg i retten. Hun fortalte blant annet om hvordan hun fikk vite om nyheten.

– Jeg leste om det på nettaviser. Jeg visste at min mor var i området og fikk panikk. Jeg ringte rundt til folk for å høre om det var henne som var blitt truffet av bilen, men tilbakemeldingene var at det ikke var henne. Så fikk jeg vite av et annet familiemedlem at det var min mor likevel.