Vil du eie en liten del av Hurtigruten-historien?

Drivkraften i skipene fra 90-tallet ligger nå til salgs på Finn.no.

Hurtigruta Nordlys på Finnsnes

Det kommer også en håndfull propellvinger fra Hurtigruteskipet Nordlys også på sikt. Byttet av propeller reduserer utslippet med ti prosent, sier Rune Thomas Ege.

Foto: Linda Pedersen / NRK

– For en skipsentusiast er dette ordentlig maritimt håndverk på nesten to meter. De har mange bruksområder hvis du bruker fantasien litt, sier pressekontakt i Hurtigruten, Rune Thomas Ege.

De ser ut som en stor og tung haifinne, veier omtrent 650 kilo, og er av massivt rustfritt stål. Det er propellene på 90-tallsskipene Richard With, Nord-Norge, Nordkapp og Kong Harald som nå ligger ute på Finn.

– De har stått på båtene siden de var nye. De har skjøvet i 20 år, med 100.000-vis av gjester og opp og ned kysten, men ser ut som de er flunkende nye, sier Ege.

– Disse kan du ha i hagen eller baren eller som gave til svigermor som har absolutt alt fra før av, foreslår han.

Propell til salgs, hurtigruten

Propellen er av rustfritt stål, og har en høyde på 1,23 meter. Bredden er 1,8 meter i diameter, og selve foten er 56 centimeter.

Foto: Hurtigruten

Behjelpelig med frakt

Interessen har vært stor etter at annonsen ble lagt ut tirsdag morgen. De har 30 propeller til salgs i denne omgang, og allerede er seks av dem lovet bort.

To av dem skal til et museum, to skal til kapteiner som har kjøpt seg et minne for å bruke som portstolpe, og to til privatpersoner som skal ha det som utstilling og dekor.

– Dette er ikke en suvenir du kjøper mellom troll og vikinghjelmer. Skal du ha den inne i stua, må du sjekke at gulvet kan bære 650 kg før du tar den inn, anbefaler Ege.

Men hvordan skal du få den tunge gjenstanden med deg hjem? Pressekontakten lover å være behjelpelig.

– Vi seiler opp og ned kysten, og nå enda mer miljøvennlig enn før (etter at de byttet propellene, jour.adm), så de som kjøper skal få en god avtale på frakt også, sier Ege.

Rune Thomas Ege

Pressekontakt i Hurtigruten, Rune Thomas Ege, sier propellene koster 9.500 kroner per stykk.

Foto: Hurtigruten