NRK Meny
Normal

Omstridt byggeplan midt i steinalderboplass

Alta mangler boligtomter, og ønsker derfor å bygge nytt på en steinalderboplass.

Komsa

Det er i området Komsaflate, cirka midt i bildet, at politikerne i Alta vil åpne for boligbygging.

Foto: Erik Lieungh/NRK

Mens Riksantikvaren er opptatt av å frede friområdet Komsaflata nedenfor Komsafjellet midt i Alta by, ønsker Alta kommune å legge til rette for boligbygging.

Jørn Holme

Riksantikvar Jørn Holme.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Problemet er bare at på Komsaflata er det en steinalderboplass. Det var der de første funnene ble gjort i 1925 av det som ble betegnet som komsakulturen.

Nasjonal verdi

– Det er viktig å understreke at en del kulturminner har vi veldig lite av. Og de eldste kulturminnene som vi har på finnmarkskysten er vi veldig stolte av. De har en høy nasjonal verdi, sier riksantikvar Jørn Holme.

Tirsdag var han sammen med politikerne i formannskapet i Alta kommune på befaring i friområdet. Komsaflata er et attraktivt boområde med utsikt utover havet, nærhet til skoler, butikker og alt man måtte ønske seg.

Vil ta i bruk

Laila Davidsen

Ordfører Laila Davidsen.

Foto: Robin Mortensen/NRK

Selv om det er en steinalderboplass mener ordfører Laila Davidsen (H) likevel det er nødvendig å ta i bruk området.

– Alta er en vekstkommune. Alta trenger flere tomter, og særlig utsiktstomter. Det er klart dette er et verdifullt område å få tilrettelagt for annen aktivitet enn som i dag, hvor området ikke benyttes, sier Davidsen.

Forslaget til områdefredningen skal snart ut på høring. Deretter følger politisk behandling før Riksantikvaren tar en endelig avgjørelse.