Vil bygge kullkraftverk

Store Norske på Svalbard vil delta i bygging av kullkraftverk på fastlandet.

Kullkraftverket i Longyearbyen
Foto: Trygve Andreassen / NRK

Norske politikere vurderer muligheten for å bygge et kullkraftverk på fastlandet.

Næringskomiteen på Stortinget er nå i Longyearbyen på Svalbard, der Norges eneste kullkraftverk er i drift. Komiteelederen sier de skal diskutere et eventuelt kraftverk på fastlandet med ledelsen i Store Norske.

Utelukker ikke

- Kullkraft er interessant med den energisituasjonen vi har nå. Jeg skal ikke utelukke at det kan bli aktuelt med kullkraft på fastlandet i framtida. Dersom det er lønnsomt og miljømessig forsvarlig, så er det interessant å utnytte kull fra Svalbard, sier lederen av komiteen, Lars Peder Brekk (Sp).

Det er administrerende direktør i Store Norske, Robert Hermansen svært glad for.

- Det er hyggelig å høre. På vegne av alle som bruker elektrisk energi, så synes jeg dette er konstruktive tanker i en periode med underskudd på kraft, sier Hermansen.

Miljøutfordringer

Store Norske har allerede samtaler med bedrifter om bygging av kullkraftverk på fastlandet. Men det er mange miljøpolitiske utfordringer med slike kraftverk.

- Det blir mer CO2 fra et kullkraftverk enn fra et gasskraftverk, men til gjengjeld blir kraften atskillig billigere. Det finnes dessuten tilgjengelige rensemetoder. Vi er klare til å delta i kullkraftprosjekter, sier Hermansen.