NRK Meny
Normal

Vil bevæpne oljeinstallasjoner

President Vladimir Putin oppfordrer til bevæpning av oljeinstallasjoner i arktis.

Greenpeace

Russiske oljeinstallasjoner i nord kan bli bevæpnet. Her er militære styrker satt inn mot Greenpeace-demonstranter.

Foto: Greenpeace

Det er nettstedet Barents Observer som forteller om den russiske presidentens tale til det nasjonale sikkerhetsrådet der han advarer mot fiendtlig aktivitet og terrorisme mot oljeinstallasjoner i nord.

Russia Putin Vladimir Putin

Russlands president Vladimir Putin

Foto: Alexei Nikolsjy / Ap

Samtidig har Putin godkjent at disse oljeinstallasjoner får bevæpne seg.

Den russiske presidenten understreket og viktigheten av å ha en sterk sikkerhetsmessig tilstedeværelse i arktiske farvann.

Militarisert oljeboring?

Avisa Rossiiskaya Gazeta tror konsekvensen av dette er at oljeselskapene vil leie inn store sikkerhetsstyrker som er godt utstyrt og bevæpnet. Trolig vil dette være tidligere militær personell og ekspoliti.

Argumentet til Vladimir Putin for å godkjenne bevæpnede oljeinstallasjoner er i følge nettstedet at det skal være en økende interessekonflikt mellom de arktiske kyststater og at verdenssituasjonen er nervøs og inneholder utfordringer for russiske interesser.

Kjent retorikk

Førsteamaniensis Katarzyna Zysk ved Institutt for Forsvarsstudier sier til NRK at retorikken fra Putin er kjent fra tidligere, og ikke overraskende.

Katarzyna Zysk

Førsteamaniensis Katarzyna Zysk ved Institutt for Forsvarsstudier

Foto: Forsvaret

– Allerede fra 2008 har russerne snakket om å beskytte arktiske interesser, og da spesielt energiressurser. Og trusselbildet som har vært tegna har i stor grad dreid seg om terrorisme og illegal virksomhet, forklarer hun.

Zysk mener at det som er viktig å huske på i et sikkerhetsperspektiv er at konflikter neppe kommer til å oppstå i arktis, men at en øst-vest spenning i lys av Ukraina-krisen kan spre seg.

– Det kan blant annet bli vanskeligere å bli enige om ulike saker som berører arktiske forhold, sier Zysk.

Hun mener dette ikke bare kan smitte over på militært samarbeid i nord, men også saker av mer politisk og diplomatisk karakter.