NRK Meny
Normal

Vil bekjempe fattigdom med gratiskonserter

Gratisplasser til kultur- og sportsarrangementer kan bli en del av en plan for fattigdomsbekjempelse som jobbes med i Harstad kommune. Forslaget får støtte fra Frelsesarmeen i byen.

Sørøyrocken

Gratisplasser til blant annet kulturarrangementer kan bli en del av planen i Harstad.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Offiser Helge Byre Myklebust i Frelsesarmeen i Harstad mener gratisplasser til kultur- og sportsarrangementer vil være til god hjelp for barnefamilier med dårlig økonomi. Han er glad for at kommunestyret nå jobber med en plan for fattigdomsbekjempelse, som skal være på plass i løpet av året.

– Det er et veldig bra initiativ at politikerne tar tak i det. Jeg håper at de klarer det, får på plass en plan og at de inviterer de frivillige organisasjonene i utarbeidelsen av en slik plan, sier Myklebust.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at hvert tiende barn i Norge lever i fattigdom, og i Harstad er det 360 barn som har foreldre med dårlig økonomi. Myklebust forteller at utfordringen for barna ofte går på deltakelse.

– Kulturskole er en umulighet for mange, arrangementer i skolens regi er også en gjenganger. For de fleste er det godt overkommelig med en femtilapp, men for andre er det et valg mellom å kunne sende barna på slike ting eller ha mat på bordet.

(Artikkelen fortsetter under)

Helge Byre Myklebust

Offiser Helge Byre Myklebust i Frelsesarmeen i Harstad.

Foto: Martin Mortensen / NRK

Foreslår gratisplasser på kulturskolen

– Har du et godt tips til hvordan man kan gjøre det enklere å få hjelp?

– Vi sitter ikke med hele løsningen, men ett konkret tiltak kunne være å ha et visst antall gratisplasser på kulturskolen som man kunne søke på, sier Myklebust.

Han mener det i tillegg ville hjulpet å holde fastere på prinsippet om at skolen skal være gratis.

– En annen ting som ligger på den enkelte av oss, er at man blir flinkere til å invitere med andre, tar med flere barn i bilen om man har mulighet til å kjøre. Enten det er til skolen eller til arrangementer, sier Myklebust.