Hopp til innhold

– Voldektsmenn bør kjemisk kastreres

Ikledd rosa sarier kjemper Gulabi Gang for kvinners rettigheter i India. Leder Sampat Pal Devi går hardt ut mot voldtektsmennene etter den siste tidens gjengvoldtekter.

Gulabi Gang
Foto: Pressefoto

Sampat Pal Devi

Sampat Pal Devi leder Gulabi Gang.

Foto: Are Kristoffersen / NRK

– Voldtektsmenn bør kjemisk kastreres og så bør ordene «jeg er en voldtektsmann» tatoveres i pannen deres. Det ville jeg gjort om jeg fikk tak i noen som hadde voldtatt noen i min landsdel, sier Sampat Pal Devi, leder for borgervernsgruppen Gulabi Gang (Den rosa gruppen), som jobber for kvinners rettigheter.


Hun mener at henging er en for mild straff for mennene som den siste tiden har blitt pågrepet for gjengvoldtekter i hjemlandet India.


– De bør heller leve med å være utstøtt av samfunnet for det de har gjort, sier Devi.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Kvinnesaksaktivist ut mot voldtektsmenn

VIDEO: Vil kastrere voldtektsmenn.

Døde etter voldtekt og grov vold

Siden før jul har det rast store demonstrasjoner i India for å bedre kvinners sikkerhet, etter at en ung kvinne ble gjengvoldtatt av seks menn og utsatt for svært grov vold på en buss i New Delhi.

Kvinnen døde etter hvert av skadene hun ble påført under voldtekten. Fem av de seks mennene som er siktet i saken risikerer dødsstraff.

Natt til lørdag rystes India av nok en grov gruppevoldtekt. En kvinne i delstaten Punjab ble tvunget med til et hus av sjåføren og konduktøren på bussen hun reiste med.


Her ble hun voldtatt av sju menn før hun ble sluppet fri. Seks menn er pågrepet.

Sjokkert over situasjonen

Gulabi Gang jobber for kvinners rettigheter i Bundelkhand-regionen i India. Iført rosa sarier og bærende på bambusstokker roper kvinnene ut sin misnøye mot samfunnets holdninger til dem.

I dag ble dokumentarfilmen «Gulabi Gang» vist på Tromsø internasjonale filmfestival (TIFF). Dokumentarfilmskaperen Nishtha Jain følger gruppen og leder Devi i arbeidet på landsbygda.

Vi får bli med blant annet når Sampal Pal Devi blir kontaktet av noen fjerne slektninger som påstår at familiens svigerdatter har brent til døde i en ulykke.

Nishtha Jain

Nishtha Jain regissør for dokumentarfilmen om borgervernsgruppen.

Foto: Are Kristoffersen / NRK

– Det var sjokkerende å se at både barn og voksne gikk rundt liket, uten noen respekt for den døde. Hele landsbyen forteller den samme løgnen om hvorfor hun døde. Etter hvert som vi jobbet med filmen skjønte vi at dette vars vært vanlig. Nesten alle vi snakket med hadde en søster eller datter som hadde dødd på denne måten. Kvinner var så lette å kvitte seg meg at det var forstyrrende å tenke på, sier Jain.

Mer vold mot kvinner

Hun er selv oppvokst i Dehli, og forteller at volden og overgrepene mot kvinner i India ikke er i tilbakegang, men i framgang. Hun valgte selv å flytte til Mumbai på grunn av økningen i seksuell vold og mishandling av kvinner i hovedstaden.


– Det er godt at folk nå reagerer, selv om det var trist at det skal en så brutal handling som disse gjengvoldtektene til før folk våkner, sier Jain.

Området der Gulabi Gang jobber er et svært farlig område for kvinner, og når de reiser rundt på kveldstid risikerer de både å bli slått end og voldtatt langs veikanten. Derfor trenes de opp i selvforsvar med stokkene de bruker i demonstrasjoner.

India demonstrasjoner

Store demonstrasjoner i India etter gjenvoldtektene dens siste tiden.

Foto: ADNAN ABIDI / Reuters

Endring på gang

Men i de områdene der Gulabi Gang er aktive har en sakte endring begynt.

– Gulabi Gang har blitt et symbol i landsbyene på at kvinner kan stå opp for seg selv. Kvinner som aldri før var ute av hjemmet reiser nå til andre byer, og kjemper for andre kvinners rettigheter. De er et godt eksempel for samfunnet, sier Jain.

De rosa sariene kvinnene får utdelt når de blir med i organisasjonen har blitt en uniform som identifiserer dem, og som gir dem en følelse av makt.

– Vi merker at kvinnene i området vi jobber får mer respekt når de blir med i Gulabi Gang. Både av mannen sin i hjemmet, men også ute på gata. De blir mer selvstendige, sier Sampat Pal Devi.

Gulabi Gang ble startet i 2006, og i tillegg til å jobbe for kvinners rettigheter, kjemper de for fattige og for dalitene, de kasteløse.