Vil at du skal få spørre ut Erna og Jonas

Er du lei av at politikere ikke svarer på det du lurer på? Nå kan du få muligheten til å stille spørsmål direkte til statsminister Erna Solberg (H) og partileder Jonas Gahr Støre (Ap).

Valg 2017

Jarle Roheim Håkonsen og Ingunn Solheim leder statsministerduellen i Tromsø og ønsker innspill fra deg, om hva de skal spørre Erna Solberg og Jonas Gahr Støre om.

Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

Tromsø bibliotek gjøres om til TV-studio fullstappet med publikummere når partilederne Erna Solberg og Jonas Gahr Støre møtes til superduell 29. august. Partilederduellen er en av hovedsatsingene til NRK under valgkampen. Kall det gjerne Norges største jobbintervju.

Og du kan få stille dem spørsmål om det som er viktig for deg!

– Vi ønsker å få fram hvordan de to statsministerkandidatene svarer på utfordringer fra folk, direkte i studio, uten at de kjenner spørsmålene på forhånd, sier programleder Jarle Roheim Håkonsen.

Årsaken til at det bare er Jonas Gahr Støre og Erna Solberg som deltar i denne debatten, er at det er sannsynlig at det er en av disse to som vil komme til å be kongen om å få danne regjering.

– Det må neste et mirakel til for at ikke en av dem blir landets neste statsminister, mener medprogramleder Ingunn Solheim.

Vil ha svar på det folk flest lurer på

Erna Solberg talar på Haramskonferansen 2017

Statsminister Erna Solberg fra Høyre er en av deltakerne i Superduellen.

Foto: Hans-Olav Landsverk / NRK

Dagsrevyen-ankeret skal sammen med Debatten-programlederen lede valgsendingene på NRK1 i august.

I Superduellen, som er lagt til Tromsø 29. august, ønsker programlederne å la engasjerte folk fra hele Nord-Norge stille spørsmål om store eller små problemstillinger som opptar dem.

Jonas Gahr Støre

Solberg skal debattere mot statsministerkandidat Jonas Gahr Støre fra Arbeiderpartiet.

Foto: Rune Nordgård Andreassen

Målet er å få svar på et bredt spekter av problemstillinger, uten at politikerne har øvd inn svaret på forhånd.

Jarle Roheim Håkonsen sier at Superduellen er inspirert av town hall-møtene i USA og av studioprogrammer i Europa der «vanlige folk» spør om «vanlige ting».

– Vi ønsker å få politikernes spontane reaksjoner. Når de møter folk på gata i valgkampen, kjenner de heller ikke til hvilke problemer folk har. Vi ønsker å se partiledernes ekte reaksjoner når de må svare på spørsmål som det ligger en sterk historie bak.

Kroppsspråk kan påvirke velgerne

Erfaringene fra de internasjonale valgsendingene som teamet bak Superduellen har latt seg inspirere av, er at spontane reaksjoner med TV-kameraene rettet mot politikerne kan få store konsekvenser.

– Det har flere ganger skjedd at toppkandidater i andre land har blitt avslørt i å mangle elementær kunnskap, som å vite hva en kopp kaffe koster på kafé, forteller Håkonsen.

Derfor ønsker programlederne å få tak i engasjerte folk i alle aldre, med alle bakgrunner, i jobb eller utenfor arbeidslivet, i ulike livsfaser og med ulike meninger.

– Vi ønsker å ha et slags tverrsnitt av Nord-Norges befolkning i salen og foran mikrofonen denne kvelden. Alle typer spørsmål er velkomne, garanterer programlederen.

Tromsø bibliotek

TV-sendingen sendes direkte fra Tromsø bibliotek.

Foto: Marit Garfjeld / NRK

Om du har lyst til å stille partilederne et spørsmål om noe du er opptatt av og i tillegg har mulighet til å være i Tromsø 29. august, vil vi gjerne høre fra deg.

Send e-post til superduellen@nrk.no og fortell hvem du er og hvilke temaer som opptar deg. Du kan også kontakte castingansvarlig Mari Tefre på tlf. 930 80 205.