Hopp til innhold

Vil aksjonere mot Nussir-gruve

Natur og Ungdom reagerer kraftig på Nussirs gullutspill torsdag. De mener dette bare er ett i rekken av utspill, for å sikre seg rask oppstart for gruvedrift i Kvalsund.

Lenkeøving

Natur og Ungdom vil aksjonere sivilt ulydig mot sjødeponi i Kvalsund. Her fra lenkeøving ved en tidligere anledning.

Foto: Kjersti Hetland / NRK

– Dette gullfunnet er et av flere krampetrekninger som Nussir nå har, i håp om å få startet opp gruven så fort som mulig, sier sentralstyremedlem Andrea Sofie Aasvang i Natur & Ungdom (NU).

Hun påpeker at Nussir har en konsekvensutredning på å utvinne kobber. Hvis de nå ønsker å utvinne gull så betyr det mer tungmetaller som de har tenkt å slippe ut i fjorden. Da må de sende inn ny utslippssøknad og ny konsekvensutredning av hvordan dette truer fjorden, mener hun.

– Vi offentliggjør de analysene vi gjør av boringer kontinuerlig, etterhvert som vi får inn analysene. Det har derfor ikke noen sammenheng med noen taktisk medieoppmerksomhet, sier administrerende direktør Øystein Rushfelt i Nussir til utspillet fra NU.

Han understreker at det nå ikke er snakk om et gullfunn, men at de har sett høyere innhold av gull i kobbermalmen enn det som er normalt, i to av borehullene som er boret fram til oktober.

Planlegger aksjon

– Jeg mener at prosjektet som allerede i dag ligger til behandling, har så store negative konsekvenser for fjorden, at man ikke kan si ja til å åpne for gruvevriksomhet i Kvalsund med sjødeponi, sier Aasvang.

Natur og ungdom er villig til å aksjonere sivilt ulydig mot sjødeponi i Kvalsund. Derfor samler de inn lister på folk som er interessert i å bryte loven for å hindre dette.

– Der har vi samlet 77 personer som er villig til det, fordi vi mener at denne saken er så viktig, sier Aasvang.

Ikke større utslipp med gull

Nussir-Gruve

Øystein Rushfeldt viser fram en malmbit fra Nussir, der det er kartlagt store kobberforekomster, og nå også noe gull.

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / SCANPIX

Rushfeldt sier at de vil ha gruvedrift i Kvalsund på en måte som er akseptable for både lokalsamfunnet og storsamfunnet.

– Jeg tror ikke vi har sagt at vi vil ha den igang så fort som mulig, men på en måte som er forsvarlig for produsentene og for samfunnet, sier han.

Nussirforekomsten inneholder kobber som den viktigste forekomsten, deretter sølv og litt gull.

– Det som er nytt nå er at i enkelte områder kan det se ut som at det er høyere gullinnhold, enn tidligere normalt for nussirforekomsten, sier Rushfeldt og fortsetter;

Når den utvinnes tar man ut kobbermineralene og da følger gull og sølv med i samme konsentratet og selges som et samlet konsentrat. Det blir derfor ikke egen utvinning av gull på Nussir, understreker Nussir-direktøren.

Alt av kjemikaliere og utslipp blir derfor det samme, ifølge Rushfeldt.

Savner avfallshåndtering

Aasvang i Natur og Ungdom mener likevel at folk skal være skeptisk til opprettelse av gruva i Kvalsund generelt, ettersom det ikke er noen planer på avfallshåndtering fra gruva.

– I NU mener vi at om man skal opprette en gruve, så må man unngå så mye avfall som overhode mulig, sier hun.

Aasvang mener det fins mange forskjellige måter å løse dette på. For eksempl med avfallsminimering der man bruker av malmen til vegprosjekter. Eller at man selger malmen videre. Da kan man heller bruke det til etterfylling av gruven som det også åpnes opp for i mineralatrategien til Norge, sier hun.

Nussir-Gruve

Administrerende direktør Øystein Rushfeldt i Nussir sier det ikke vil bli større utslipp , selv om de har funnet høyere gullinnhold i malmen fra Nussir.

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / SCANPIX