NRK Meny
Normal

Viktoria fra Tromsø sikret andreplass på Oslo Horse Show

Med hopp over hinder på 125 centimeter klarte Viktoria Kofoed Davidsson (16) og ponnien Bay Hayes (14) å sikre seg andreplassen i prestisjetunge Oslo Horse Show.

hesteshow

Viktoria Kofoed Davidsson og ponnien Bay Hayes imponerte på Oslo Horse Show med andreplass som beste.

Foto: Privat

Viktoria og Bay Hayes har gjennom særdeles gode prestasjoner i år klart å kvalifisere seg til Norges største internasjonale stevne, Kingsland Oslo Horse Show (KOHS).

Til tross for en annerledes bakgrunn enn mange av konkurrentene, har ekvipasjen fra nord har klatret opp blant stjernene i konkurransen. Lørdag satt de igjen Nord-Norge på kartet ved å ri inn til en 2. plass i Stall Kubberød Grand Prix, med hinderhøyde på hele 125 cm.


Eneste fra nord

hesteshow2

Viktoria og Bay har flyttet fra Tromsø til Stokke for å satse på hestesport.

Foto: privat

I år flyttet Viktoria og Bay 180 mil fra Tromsø til Melsom videregående skole i Stokke kommune for å satse videre på sprangridningen.

De siste årene har fått ange nye meritter på lista si, til tross for at de har en veldig annerledes historie enn de andre ponnirytterne som deltar på KOHS.

– Jeg vil ikke si det er en fordel. Det er lett å bli høy på pæra når man bor så langt nord, fordi sjansen for å vinne er utrolig mye større der oppe. Jeg har måttet jobbe knallhardt, poengterer Viktoria.

Mentaliteten til 16-åringen har uten tvil vært en vesentlig faktor i suksessoppskriften.

– Når jeg er på bunn blir jeg enda mer motivert, når folk snakker stygt om meg eller ponnien min blir jeg enda mer motivert, og jo mer konkurranse jo mer motivasjon, smiler hun.

Men at hun har flyttet bort fra Tromsø betyr overhodet ikke at hun ikke er stolt av hjembyen sin, og hun ønsker med sine prestasjoner å være en god representant.

– Det er på tide at folk får øynene opp for at de fra nord også kan gjøre det bra.

Ikke et mål, men en drøm

Det er ikke bare bakgrunnen fra Nord-Norge som gjør at Viktoria og Bay skiller seg ut, men også utviklingen paret har hatt. Da Viktoria fikk Bay Hayes, hadde hun ikke et spesielt mål ut over det å bli god til å ri på ponnien som da var svært utfordrende.

– Dette hadde jeg aldri trodd, det er helt urealistisk. Selv om det aldri har vært et mål, har det selvfølgelig vært en drøm å komme så langt. Jeg var heldig og kvalifiserte meg til Stall Kubberød-cupen.

Det var nok ikke bare flaks som gjorde at 16-åringen har nådd så langt, hun har måttet tro på seg selv og stole på det hun så i ponnien sin hele veien med is i magen.

De to har ikke fått resultatene servert på gullfat, men når Viktoria får spørsmålet om det viktigste Bay har lært henne, er hun ikke i tvil:

– Han har vist meg en enorm tillit, noe som er det viktigste.

Det viste seg godt i løpet av 3 dager på Norges største internasjonale stevne, hvor de leverte 2 av 3 feilfrie runder, hvorav en med kun ett riv.

Blikk for nye hinder

Viktoria Kofoed Davidsson har allerede hatt mange utfordringer tross sin unge alder, men er ikke klar for å gi opp. Men nå er det dessverre slik slutt på ponniårene, Bay Hayes må selges, og en større hest skal erstatte plassen under salen til Viktoria.

– Jeg vil gå all-inn. Jeg vil ikke nødvendigvis ha en hest som er helt lik Bay, men en ny utfordring som kan ta meg med opp. En jeg kan stole på, sier hun.

For 2 år siden ville foreldrene til Viktoria bytte ponnien inn i en lettere hest, da de trodde han ble for hissig for den da 12 år gamle jenta.

Viktoria blånektet, og var fast bestemt på at det var Bay hun ville ha. Staheten og viljen til å klare det med den fantastiske, men vanskelige ponnien lønnet seg. Viktoria kunne ikke vært mer glad for at hun beholdt troen på seg selv og ponnien.

Med stjerner i øynene og føttene plantet på bakken snakker 16-åringen om mål som NM og hinderhøyder på opptil 150 cm som potensielle mål. Utdanningen kommer riktignok først poengterer hun tydelig, men at det er viktig å ta ting som de kommer.

Når hun får spørsmål om hun kan avsløre noe av oppskriften på suksess, smiler hun.

– Det er i motbakker det går oppover, aldri gi opp på bunnen!