Hopp til innhold

Victoria (16): – Politikken har forandret meg

Victoria Mathiassen (16) fra Skjervøy i Nord-Troms er en av Troms' mest engasjerte ungdommer, og kjemper hardt for sakene hun brenner for. Det har ikke alltid vært tilfellet.

Victoria Mathiassen

Victoria Mathiassen har i flere år engasjert seg i politikken, og har vært med på å forme henne. Denne uken jobber hun for å gjøre unge bevisst på FNs barnekonvensjon.

Foto: Sigve Kvellestad / NRK

Hun er bare 16 år, men hun er likevel mer engasjert i samfunnet enn de fleste andre.

Victoria Mathiassen har de siste årene takket ja til det som er av verv. I to år har Skjervøy-jenta vært leder i ungdomsrådet, i år har hun tatt på seg vervet som leder i Nord-Troms videregående skole sitt elevråd og hun er Skjervøy sin representant i Regional Ungdoms Satsing i Troms. I tillegg sitter hun i Nord-Troms sitt ungdomsråd. Nylig kom hun også inn som varamedlem i Ungdommens fylkesråd.

Alt dette kommer i tillegg til den vanlige dagen som elev ved Nord-Troms videregående skole på Skjervøy.

Oppdaget viktigheten med å engasjere seg

Victoria innrømmer at det tar på å være med på alt som hun har meldt seg opp til, men at det er verdt det.

– Jeg har engasjert meg i politikken fordi jeg har oppdaget hvor viktig og gøy det er å utvikle samfunnet vi lever i. Det gir meg alt fra mestringsfølelse til venner for livet. Jeg lærer utrolig mye på å ta del i samfunnsutviklingen, sier hun.

Men om gnisten skulle forsvinne er det ikke tvil om hva hun gjør.

–Min hovedmotivasjon er at det er gøy og gir meg mye. Den dagen jeg ikke trives med politikk lengre slutter jeg.

Viktig å bli hørt

Skjervøy-jenta er tydelig på at det er viktig at ungdommen engasjerer seg i politikken.

– Vi har mye viktig å komme med. Et ungdomsperspektiv kan være ganske forskjellig fra en voksen politikers perspektiv.

Men i enkelte saker mener Victoria Mathiassen at det er ekstra viktig at ungdommen får komme til ordet.

– For eksempel er det viktig at elevene får uttale seg når det er snakk om endringer i skolestrukturen, da det er oss det rammer.

Har ikke alltid vært like lett

På Nord-Troms videregående skole møter vi en jente full av selvtillit. Hun er ikke redd for å rekke opp hånden i timen, og har mye å komme med når det jobbes i gruppearbeid.

Slik har det ikke alltid vært.

– Før satt jeg mye inne, og var veldig asosial. Jeg hadde nesten ingen venner, satt mye på PC-en og holdt ikke på med noen form for organisert idrett. Men jeg var litt spesiell da, så jeg skjønner folk godt, sier hun.

Men mye har forandret seg siden den gang, og Skjervøy-jenta trekker fram politikken som en av de viktige faktorene for forandringen.

– Gradvis har jeg formet meg. Det er ikke noe som har skjedd over tid. Men politikken har vært med på å forandre meg. Jeg har blitt en mye mer åpen person, jeg har lett for å prate med folk, og jeg har ikke noe problem med å si meningen mine, forteller Victoria.

Mye støtte

16-åringen har opp gjennom årene fått mye støtte, og dette har gjort at hun har blitt trygg på seg selv.

– Jeg har fått mange positive tilbakemeldinger. Første gang jeg gikk opp på talerstolen i kommunestyret her på Skjervøy var jeg veldig nervøs. Jeg hadde forberedt meg i dagevis. Jeg følte at jeg skulle henrettes. Og selv om jeg i ettertid vet at det var et utrolig dårlig framlegg, så fikk jeg veldig positive tilbakemeldinger, klemmer og applaus. Da følte jeg meg skikkelig velkommen, forteller hun.

– Det er akkurat der det ligger. Når man får positive tilbakemeldinger blir man trygg på seg selv og det er viktig for å utvikle seg. Det er det samme om man driver med politikk, fotball eller en annen form for aktivitet.

På bakerste rad i klasserommet finner vi tre gode venninner. Marte Kristine Olsen (16) og Stine Larsen (16) stiller alltid opp for Victoria, og er viktige i hennes hverdag.

Bakerste rad

Marte Kristine Olsen (t.v.) og Stine Larsen (t.h) er gode venninner av Victoria Mathiassen (i midten), og stiller alltid opp om hun trenger det.

Foto: Sigve Kvellestad / NRK

– De er der alltid om jeg trenger dem. Samtidig er de veldig interessert i det jeg driver med. De spør alltid hva jeg holder på med, så slipper jeg å mase på de om politikk. Jeg vet at det av og til kan være litt kjedelig, sier hun.

– Vi er veldig stolt av Victoria, og det hun får til. Det er ingen ungdom i Skjervøy som har fått gjort så mye som hun, sier Stine Larsen.

Marte Kristine Olsen har selv vært litt engasjert i politikken og lokalsamfunnet. Hun var blant annet leder i elevrådet på ungdomsskolen, da Victoria Mathiassen var nestleder. I tillegg har hun nå meldt seg inn i AUF.

– Det er nok hun som har påvirket meg til å engasjere meg. Hun er min motivator, sier hun.

Mye jobb utenfor skoletiden

Victoria Mathiassen og Kristoffer Karlsen

Victoria Mathiassen og Kristoffer Karlsen jobber denne uken for å lære unge om Barnekonvensjonen.

Foto: Sigve Kvellestad / NRK

Med alle vervene Victoria Mathiassen har tatt på seg blir det ikke mye tid til å være hjemme. Mye av fritiden går til politiske møter eller til å være med venner. Denne uken er fokuset på FNs barnekonvensjon som feirer 25 år på torsdag. Dette skal feires på Skjervøy.

På eget initiativ drar ungdomsrådet, med Victoria i spissen, til barneskolen på Skjervøy for å undervise i 6. klasse i hva barnekonvensjonen egentlig er. Med seg på laget har hun Kristoffer Karlsen (18), som også går på Nord-Troms videregående skole.

– Det er hun som er sjefen min, sier Karlsen mens han braser ut i latter.

Er hun en streng sjef?

– Det kommer helt an på situasjonen. Er det noe som haster, så er hun veldig konkret. Alt skal gjøres riktig.

– Jeg blir litt som en mor da når vi er ute på konferanser. Dere forsvinner, og jeg står der alene, bryter Victoria inn.

– Hvis jeg bare går ut for å snakke med kompiser så kommer hun «Kor du e? Kor du e?», legger Karlsen til.

På torsdagens feiring av FNs barnekonvensjon skal begge to være med å arrangere bursdagsfesten. Victoria Mathiassen forteller at det blir en blanding av artig undervisning, lek og ballonger.

– De skal få svare på spørsmål hvor de kan svare med åpne svar. For eksempel «Hva skal til for at jeg har det bra?». Her kan de svare alt mulig, og svarene vil nok variere veldig. Senere skal svarene henges opp på veggene, slik at de kan gå tilbake og se på hva de har svart, sier hun.

– Det er viktig å kunne forbinde barnekonvensjonen med noe gøy. På slutten av dagen skal vi blåse opp ballonger og feire jubileumsdagen til barnekonvensjonen. Vi håper at elevene skal ha det gøy og få en litt annerledes skoledag.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark