Hopp til innhold

Vi må bare forvente mer av det rare været

På Svalbard opplever de uvanlig høye temperaturer og uvær som tvinger folk til å evakuere, mens resten av Norge er kaldere enn normalt. Dette kan fort bli en del av normalen.

Jenter på Roskildefestivalen

Vi må forvente mer ustabilt vær, som varme om vinteren og store mengder regn, på grunn av endringer i jetstrømmen som krysser Norge.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Mandag ettermiddag måtte Sysselmannen på Svalbard iverksette evakuering av flere boliger i Longyearbyen, på grunn av uværet som traff øygruppa mandag ettermiddag og kveld. Unormalt høye temperaturer og en forventet nedbørsmengde opp mot 100 millimeter ga stor risiko for både oversvømmelser og jordskred.

Samtidig kan statsmeteorolog Bente Wahl fortelle at det er uvanlig kaldt i store deler av Norge for tiden.

Bjørn Samset

Bjørn Hallvard Samset, forskningsleder ved Cicero, forteller at vi kan forvente oss mer ustabilt vær i tiden fremover.

Foto: NRK

Bjørn Hallvard Samset, forskningsleder ved Cicero–Senter for klimaforskning, forteller at vi må belage oss på mer slik uvanlig vær i tiden fremover.

Og det skyldes i hovedsak to ting, ifølge Samset.

– Den globale oppvarmingen er én ting. Men vi ser også endringer i jetstrømmen, forteller han.

Jetstrømmen, sier du? Det er altså en hurtig vindstrøm som går på tvers, rett over Norge. Strømmen fungerer som en slags skillelinje mellom den kalde arktiske lufta i nord, og varmer luft fra sør.

Jetstrøm og lavtrykk fredag 9. januar

Jetstrømmen fungerer som en slags grense mellom kald luft fra nord og varm luft fra sør. Slik lå jetstrømmen i januar i 2015.

Foto: met.no

På grunn av den globale oppvarmingen blir nå temperaturene i Arktis høyere, og forskjellen mellom den arktiske lufta og middelhavslufta blir mindre. Dermed blir jetstrømmen mer ustabil.

– Dette fører til at jetstrømmen bøyer seg og tar med seg luft mellom nor og sør i stedet. Da kan vi plutselig få en strøm av varm luft som går rett opp mot for eksempel Svalbard, og gir oss uvanlig varmt vær der oppe, forteller Samset.

– Samtidig kan bøyninger i jetstrømmen ta med seg kald luft fra nord sørover, og gi uvanlig kaldt vær.

Ifølge Samset viser ny forskning at jetstrømmen over Norge bøyer seg mer og mer, noe som vil gi oss flere tilfeller av unormalt vær.

– Ofte varer ikke dette så lenge, maks et par dager, men når jetstrømmene først er i det humøret kan de bøye seg frem og tilbake en god stund, så det kan tyde på at vi får ustabilt vær i Norge og på Svalbard en stund, sier han.