NRK Meny
Normal

Vi ble frivillig låst inne og fikk én time på å komme oss ut

Å være innestengt i et lite rom er kanskje ikke drømmen til folk flest. Likevel har det blitt svært populært å betale for å oppleve dette.

Randi Rudi og Alexander Nilsen

NRK fikk bli med Alexander Nilsen og Randi Rudi på konseptet 'Escape room' i Tromsø. Vi fikk én time på å komme oss ut ved å løse gåter og knekke koder.

Foto: Mathilde Torsøe/NRK

«Escape Room» har blitt populært i Norge og resten av verden. Konseptet går ut på å låses inne i et rom sammen med venner og løse gåter for å komme seg ut – innen én time.

Samfunnspsykolog Rune Mentzoni tror folk blir tiltrukket av slike levende spill blant annet fordi det utfordrer overlevelsesinstinktet.

– Mange synes det er gøy å teste grensene sine og oppleve noe spennende, og kanskje skremmende, når det skjer i rammer de anser som trygge, sier han.

Jeg har fått bli med vennene Randi Rudi og Alexander Nilsen på Arctic Escape i Tromsø. Dørene lukker seg bak oss, og vi stenges inne i et lite og kvadratisk rom. Belysninga er dempet – musikken i bakgrunnen vokalløs og lavmælt.

Vi er på bakrommet i baren til den kriminelle mesterhjernen John Winter, og har fått i oppgave å finne navnene på personene som har plass ved pokerbordet hans.

– Jeg klarer plutselig ikke å telle. 116, utbryter Randi mens hun holder innholdet i en beholder.

– Prøv 116 på hengelåsen du fant i hjørnet, sier Alexander og peker.

Randi Rudi og Alexander Nilsen

Glede, frustrasjon, overraskelse – og kanskje redsel. Man går gjennom et stort følelsesspekter når man skal prøve å løse oppgavene i et 'Escape room'.

Foto: Mathilde Torsøe/NRK

Etter å ha brukt de første minuttene på å saumfare rommet ser vi ut til å nærme oss løsninga på første gåte.

Fysisk dataspill

Arctic Escape kan sammenlignes med et dataspill i fysisk versjon. Rommet er fylt av hengelåser og kryptiske ledetråder.

De første gåtene gikk greit. De neste er verre.

– Nå har vi vært i denne forbanna baren lenge, sier Randi.

– Hvordan føles det å være innelåst?

– Det tenker jeg ikke på.

Så setter Randi i ett skrik – av glede. Alexander har funnet svaret på enda et navn.

Jørgen Kirksæther

– Når man betaler for å prøve Escape room, betaler man faktisk for å få et problem. Det er morsomt. Det man egentlig betaler for, er imidlertid gleden over å eventuelt klare å løse problemet, sier spillforsker Jørgen Kirksæther. Han sier at konsepter også fungerer godt for teambuilding fordi man må samarbeide for å komme seg ut.

Klokka tikker. Det hjelper ikke at en skjerm viser hvert sekund vi bruker, og at kameraer følger med på alt vi gjør. Bak skjermene skjuler Katrine Hvidsten og Marius Lind seg, driverne av Arctic Escape.

– Dette var det første norske escape-rommet under planlegging. Det er omtrent 13 aktører i Norge i dag. Vi startet opp i november, og konseptet har gått over all forventning. Vi åpnet nylig rom to. Alle aldersgrupper ser ut til å like det godt, forteller de.

Kathrine Hvidsten og Marius Lind

Kathrine Hvidsten, Marius Lind og Fredrik Pallesen Nyheim (fraværende) startet opp Arctic Escape, verdens nordligste Escape-rom i november i fjor. Escape roooms startet som et internettbasert klikkespill. Amerikanere fikk ideen om å gjøre det om til et fysisk spill.

Foto: Mathilde Torsøe/NRK

Utfordrende

Spillforsker Jørgen Kirksæther synes ikke det er det minste rart at Escape room har blitt populært.

– Spillet bringer folk mye nærmere utfordringene enn elektroniske dataspill, man får de bokstavelig talt helt inn på kroppen.

Klarer vi å komme oss ut av Escape room? Svaret får du i dette lydklippet: