NRK Meny
Normal

Verdensstjerner til Harstad

Flere unge topputøvere skal delta på åpningskonserten under Festspillene i Nord-Norge til sommeren.

Festspillene i Nord-Norge i gang

Starten på årets nordnorske festspill blir preget av stor musikk, framført av unge verdensstjerner.

Programmet for åpningskonserten under de 51. Festspillene i Nord-Norge er nå klar. I 2015 er det 150 år siden den finske komponisten Jean Sibelius ble født, og det skal markeres under festspillåpningen.

Vinneren spiller i Harstad

Lukas Vondracek

Pianisten Lukas Vondracek sitter i juryen for Top of the World, og skal være med å bestemme hvem som skal spille åpningskonserten i Harstad.

Foto: Susan Wilson

Top of the World er en konkurranse for unge pianister, og holdes i Tromsø annet hvert år. Denne konkurransen samler utøvere av svært høy klasse, fra store deler av verden.

I år skal vinneren kåres 19. juni, og dagen etter skal den nybakte pianomesteren delta under åpningskonserten i Harstad. Av naturlige grunner vet vi ennå ikke hvem det blir, men ut fra erfaringene fra de tidligere konkurransene, kommer det en utøver i verdensklasse til festspillbyen.

Finsk supertalent

Tuuli Takala

Tuuli Takala er en ung, lovende finsk sopran, som allerede har gjort karriere.

Foto: Jouni Harala

Det finske soprantalentet Tuuli Takala ble i fjor utnevnt til «Young Musician of the year» av Pro Musica Foundation i Finalnd, og har vunnet mange sangkonkurranser.

Hun studerer opera ved Sibeliusakademiet i Helsinki. 20. juni står hun på scenen i Harstad sammen med Nordnorsk opera og symfoniorkester, under ledelse av Olaf Henzold.

Tradisjon og nyskaping

Ulda

Bandet Ulda står for tradisjonell joik i nye arrangement, og med moderne instrumenter.

Foto: Jari Lãnsmann

På åpningsdagen får publikum også stifte bekjentskap med joikeren Ulla Pirttijãrvi, en av Sapmis store stjerner.

Med bandet Ulda skal hun framføre tradisjonell joik i nyskrevne arrangementer og med moderne instrumenter. Ulda har holdt en rekke konserter over hele Europa, og 20. juni er de klare for Harstad.

Trekkspill i kirka

Øyvind Farmen

Øyvind Farmen utgjør, sammen med Maria Kalaniemi og Lars Karlsson trioen Nordic Bellows.

Foto: Sven Karlsson

To dager etter åpningskonserten, skal Trondenes kirke fylles med trekkspillmusikk. Den finske akkordeonisten Maria Kalaniemi er utdannet på Sibeliusakademiet.

Sammen med virtuosene Lars Karlsson fra Sverige og Øyvind Farmen fra Norge, utgjør hun den nystartede trekkspillduoen Nordic Bellows. De skal gi til beste norsk, svensk finsk og finnlandsvensk folkemusikk, og klassisk trekkspillmusikk.

Og dermed er festspillene godt i gang.