NRK Meny
Normal

Verdenskunster uten trommer

- Min nasjonalitet er menneskeheten, min religion er naturen og min smak er Armenia. Det sier Arto Tuncboyaciyan, vokalisten i Armenia Navy Band.

Arto trives i Harstad
Foto: Laila Lanes

Litt stresset tirsdag ettermiddag, noen timer før bandet skal på scenen på Festspillene i Harstad, fordi han mistet trommene sine på vei til Harstad.

Men han tar det ikke så tungt. – Hvis jeg mister min mening som menneske, kan jeg ikke spille. Men uten trommene spiller jeg, sier han. 

- Jeg vil skape noe annet, kanskje noe bedre, man kan aldri vite, ler han.

Tradisjonell og moderne

Arto Tuncboyaciyan, utflyttet armenier, samlet i 1998 en rekke armenske musikere for å blande den gamle kulturen med dagens. Bandet består av tolv musikere, og musikken er en blanding av tradisjonell musikk blandet med moderne teknologi.

Armenia Navy Band er for første gang i Norge, men er bedre kjent i Europa. Bandet vant publikumsprisen under BBC’s World Music Award i fjor, og var nominert som best band i Europa.

- Vi spiller avant-garde-folke-musikk, sier Arto. - Jeg har musikken i meg med min kulturelle identitet og smak, mine erfaringer.

Arto Tuncboyaciyan
Foto: Laila Lanes

Navy uten marine

Armenia har ingen kystlinje, og derfor heller ingen marine. Navnet til bandet har sitt utspring i en egen ideologi.

- Vi ønsker å fortelle folk at hvis du er ærlig og har kjærlighet og respekt i din ideologi, kan du seile båten uten vann. Når folk aksepterer oss som vi er, som når vi er her i Norge, så blir publikum vårt hav, sier han.

Bandet har en filosofi om å skape tillit i verden.

- Hvis du ikke har tillit til de rundt deg, er du en fattig person. Jeg bryr meg ikke om hvor mye penger du har, sier Arto.

- Vår nasjonalitet er å være menneske, vår religion er naturen og kulturen vi kommer fra er smaken, det som gjør oss forskjellig. Vi ser ikke hverandres nasjonalitet, sier han.

Trives i Harstad

Arto liker seg godt i Harstad.

- Også i Armenia er det kaldt. Det er slett ikke som i California eller Florida, man kan se snø nå der hvor jeg bygger sier han.

– Men vannet gjør dette forskjellig fra det jeg er vant til. Norge er vakkert.

I kveld spiller han og resten av bandet i Nordic Hall på Festspillene og forhåpentligvis er trommene på plass.