– Hestens språk er lett tilgjengelig for alle

Verdenskjent hestetrener kommer til Tromsø.

Leslie Desmond
Foto: Diamond Lu productions

Leslie Desmond fra USA har 45 år med erfaring i å trene hester og ryttere, og nå skal hun for første gang holde kurs i Nord-Norge.

– Hun skal undervise i metoden «feel», en måte å håndtere hest på som benytter de mangfoldige måtene hester har for å tilegne seg kunnskap på, sier Kvaløya & omegn Hestesportklubb, som er med på å arrangere kurset.

Det er en metode som ikke utøver press mot dyret, fordi man bruker hestens eget språk, forteller Desmond.

– Det er den letteste, minst smertefulle, og trygge måten for en hest å forstå hva et menneske mener med hva de gjør. Hestens språk er lett tilgjengelig for alle som virkelig vil lære det, og derfor vil jeg også dele dette budskapet med hestefolk i Nord-Norge, sier Desmond.

– Det er lite som skal til

Hun sier at deltakere kan forvente en unik opplevelse, og vil oppdage en kapasitet hos hester som mange ikke har sett før, eller en gang vet eksisterer.

– Man blir forundret over hvor lite som skal til for å kommunisere en klar beskjed til hestens hover ved hjelp av denne teknikken, sier hun.

Stoppet i Tromsø i slutten av måneden er en del av Desmonds verdensturné med arrangementer I Tyskland, Spania, Skottland og Sverige, før hun returnerer til USA. Leslie Desmond skal også holde kurs i Rakkestad før hun kommer til Nord-Norge.

Leslie Desmond i Wales

Leslie Desmond (stående) på et kurs i Wales.

Foto: Sigrid Engen

– Dette er noe for alle

Sigrid Engen kjenner Desmond fra før og det er hun som har invitert henne til Storjord Gård i Skulsfjord. Engen er biolog av yrke, men har drevet mye med hester på fritiden, og har trent med Desmond i Sverige og i Wales. Hun ser veldig frem til å møte amerikaneren igjen.

– Hun lærer deg en annerledes måte å tenke på hvordan man behandler dyr, og også deg selv. Det handler om å være ydmyk, og ikke kontrollerende mot hesten. Hvis du har en dårlig dag, så vil det speile seg i dyret, sier hun.

– Dette er en fintfølende metode som man kommer mye lengre med, og noe for alle hestegrener, sier Engen.